Apetyt wzrasta z poziomem żelaza
2015-09-03 10:22:24Im większe stężenie żelaza w organizmie, tym większy apetyt – donosi „Journal of Clinical Investigation”. Grupa badaczy z Wake Forest Baptist Medical Center przedstawiła wyniki swoich badań, które sugerują, że im częściej przyjmujemy pokarmy bogate w żelazo, tym częściej mamy ochotę na dodatkową przekąskę w ciągu dnia. Bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso.
Żelazo obniża poziom leptyny, hormonu odpowiedzialnego za regulację metabolizmu i apetytu. Niski poziom tego hormonu powoduje uczucie głodu i zachęca do dodatkowego posiłku.
Naukowcy, w ciągu dwóch miesięcy karmili myszy pokarmem z dużą lub niską zawartością żelaza, jednocześnie kontrolując zmiany hormonalne u zwierząt. Analiza badania wykazała, że myszy, które przyjęły dużą dawkę żelaza, miały go w organizmie aż o 215 proc. więcej. Cechowały się też niższym o 42 proc. stężeniem leptyny, co znacznie wpłynęło na zaostrzenie ich apetytu.
- Wykazaliśmy, że u zwierząt z wysokim poziomem żelaza wzrosła ilość spożywanego jedzenia – tłumaczy jeden z badaczy, Don McClain. - Nie wiemy jeszcze, jaki powinien być optymalny poziom żelaza w tkance tłuszczowej, ale mamy nadzieję, że uda nam się przeprowadzić duże badanie kliniczne, które wyjaśni, czy zmiany w stężeniu żelaza w jakikolwiek sposób wpływają na ryzyko nadwagi lub cukrzycy – dodaje McClain.
PAP/MK