Wybierz miasto
Studia Logowanie / Rejestracja
Znajdujesz się w ogólnopolskim wydaniu.

Kuchenne ewolucje

2016-10-19

Gotować może każdy, ale czy każdy może nazywać się kucharzem?

Gotować każdy może…

Co to znaczy być kucharzem? Zawód ten ulega ostatnio dynamicznej transformacji. Do tej pory kucharze kojarzyli nam się z mistrzami, którzy zamknięci w swoich restauracjach, odprawiali sekretne rytuały. Mieli w sobie coś z iluzjonistów, którzy chronią swoje tajemnice zawodowe. Był to swego rodzaju zawód elitarny. Dziś gotują wszyscy i zanika strefa kulinarnego sacrum. Znani szefowie kuchni wychodzą poza swoje restauracje. Gotują w internecie i telewizji. Gotują też amatorzy w licznych telewizyjnych programach typu talent show. Mają też swoje blogi  i kanały w serwisie YouTube, a media pękają w szwach od kolejnych kulinarnych celebrytów. Zawód kucharza ulega coraz większej komercjalizacji. Gotować może każdy, ale czy każdy może nazywać się kucharzem?

Prawdziwy kucharz

Media lansują obraz kucharza, który w kwadrans wyczarowuje skomplikowane dania. Rzeczywistość nie jest tak kolorowa. Kucharz nie tylko gotuje, ale także przygotowuje całą produkcję gastronomiczną, dobiera odpowiednie półprodukty i surowce, profesjonalnie ocenia ich jakość.  Oblicza  także wartość odżywczą i energetyczną. Przede wszystkim gotuje zgodnie zasadami BHP i HAACP.  Wbrew pozorom to nie samotny wirtuoz. W tym zawodzie mało jest miejsca na indywidualność. Liczy się przede wszystkim praca zespołowa. Kierowanie zespołem to również rola kucharza. Do tego sprawuje pieczę nad kuchnią, organizuje w niej pracę, odpowiada za wizerunek firmy, a przede wszystkim za zdrowie i życie konsumentów. Tym samym profesjonalny kucharz to manager, dietetyk,  HR-owiec, marketingowiec, designer i logistyk. Na bycie solowym artystą nie ma przestrzeni.

Wykształcenie

Aby być profesjonalnym kucharzem nie wystarczy przeczytać na Wikipedii czym jest julienne lub blanchir. Prawdziwy kucharz potrzebuje wykształcenia.  Niezbędne są takie przedmioty jak towaroznawstwo żywności, technika w gastronomii, wiedza o przechowywaniu żywności, oraz ekspedycja potraw. Kucharz posiada wiedzę o podstawach żywienia, zna szkoła zasady higieny. Taką edukację zapewnia np. szkoła policealna GoWork. Dodatkowo oferuje naukę obcego języka zawodowego i wiedzę z zakresu prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Kucharz wirtualny

Nie należy potępiać komercjalizacji zawodu kucharza. Dzięki niej rośnie zainteresowanie tą profesją, a 70% społeczeństwa uważa ją za atrakcyjną. Restauracje tracą status  sacrum, ale to cena za rosnącą świadomość społeczeństwa w kwestiach gastronomicznych. Kucharze stają się idolami niczym gwiazdy pop. Mistrzowie i tak nadal będą tworzyć wykwintne dzieła w swoich restauracjach, a dla wielu młodych adeptów kulinarnej sztuki wspomniana komercjalizacja będzie stworzeniem wielu nowych możliwości zawodowych. Popyt na kucharzy rośnie, miejsc pracy jest coraz więcej, młodzi mają coraz większa ambicje. Najwięksi sukces odnoszą ci, którzy mają solidne podstawy w postaci edukacji.

 artykuł sponsorowany

fot. pixabay.com

Dodaj do:
  • Wykop
  • Flaker
  • Elefanta
  • Gwar
  • Delicious
  • Facebook
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Google
  • Yahoo
Komentarzedodaj komentarz

Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.

Brak komentarzy.

Niezbędnik studenta
 
BLOK PROMOWANY
Szkoła Trenerów Rozwoju OsobistegoSzkoła Coachingu Wrocław prowadzi rekrutację na aktualny rok akademicki. W programie szkoły znajdują się m.in. przedmioty: podstawy coachingu, zarządzanie czasem, psychologia komunikacji i negocjacji, zarządzanie talentami, techniki medytacyjne.
FB dlaMaturzysty.pl reklama