Kuchenne ewolucje
2016-10-19 12:14:42 | artykuł sponsorowanyGotować może każdy, ale czy każdy może nazywać się kucharzem?
Gotować każdy może…
Co to znaczy być kucharzem? Zawód ten ulega ostatnio dynamicznej transformacji. Do tej pory kucharze kojarzyli nam się z mistrzami, którzy zamknięci w swoich restauracjach, odprawiali sekretne rytuały. Mieli w sobie coś z iluzjonistów, którzy chronią swoje tajemnice zawodowe. Był to swego rodzaju zawód elitarny. Dziś gotują wszyscy i zanika strefa kulinarnego sacrum. Znani szefowie kuchni wychodzą poza swoje restauracje. Gotują w internecie i telewizji. Gotują też amatorzy w licznych telewizyjnych programach typu talent show. Mają też swoje blogi i kanały w serwisie YouTube, a media pękają w szwach od kolejnych kulinarnych celebrytów. Zawód kucharza ulega coraz większej komercjalizacji. Gotować może każdy, ale czy każdy może nazywać się kucharzem?
Prawdziwy kucharz
Media lansują obraz kucharza, który w kwadrans wyczarowuje skomplikowane dania. Rzeczywistość nie jest tak kolorowa. Kucharz nie tylko gotuje, ale także przygotowuje całą produkcję gastronomiczną, dobiera odpowiednie półprodukty i surowce, profesjonalnie ocenia ich jakość. Oblicza także wartość odżywczą i energetyczną. Przede wszystkim gotuje zgodnie zasadami BHP i HAACP. Wbrew pozorom to nie samotny wirtuoz. W tym zawodzie mało jest miejsca na indywidualność. Liczy się przede wszystkim praca zespołowa. Kierowanie zespołem to również rola kucharza. Do tego sprawuje pieczę nad kuchnią, organizuje w niej pracę, odpowiada za wizerunek firmy, a przede wszystkim za zdrowie i życie konsumentów. Tym samym profesjonalny kucharz to manager, dietetyk, HR-owiec, marketingowiec, designer i logistyk. Na bycie solowym artystą nie ma przestrzeni.
Wykształcenie
Aby być profesjonalnym kucharzem nie wystarczy przeczytać na Wikipedii czym jest julienne lub blanchir. Prawdziwy kucharz potrzebuje wykształcenia. Niezbędne są takie przedmioty jak towaroznawstwo żywności, technika w gastronomii, wiedza o przechowywaniu żywności, oraz ekspedycja potraw. Kucharz posiada wiedzę o podstawach żywienia, zna szkoła zasady higieny. Taką edukację zapewnia np. szkoła policealna GoWork. Dodatkowo oferuje naukę obcego języka zawodowego i wiedzę z zakresu prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Kucharz wirtualny
Nie należy potępiać komercjalizacji zawodu kucharza. Dzięki niej rośnie zainteresowanie tą profesją, a 70% społeczeństwa uważa ją za atrakcyjną. Restauracje tracą status sacrum, ale to cena za rosnącą świadomość społeczeństwa w kwestiach gastronomicznych. Kucharze stają się idolami niczym gwiazdy pop. Mistrzowie i tak nadal będą tworzyć wykwintne dzieła w swoich restauracjach, a dla wielu młodych adeptów kulinarnej sztuki wspomniana komercjalizacja będzie stworzeniem wielu nowych możliwości zawodowych. Popyt na kucharzy rośnie, miejsc pracy jest coraz więcej, młodzi mają coraz większa ambicje. Najwięksi sukces odnoszą ci, którzy mają solidne podstawy w postaci edukacji.
artykuł sponsorowany
fot. pixabay.com