3 wege przepisy na studencką kieszeń
2017-11-07 11:29:23Jesteś studentem? I w dodatku nie jesz mięsa? Może się wydawać, że to jeden wydatek mniej do twojego rachunku. W końcu mięso jest dosyć drogie. Ale trzeba czymś je zastąpić w diecie, a produkty, które w tym pomagają, też nie zawsze są tanie. W dodatku pula przepisów jest dosyć ograniczona. Nie możesz przecież cały czas jeść makaronu z pesto albo ramen instant. Jeśli dodamy do tego czesto czasochłonne studenckie obowiązki, przez które często na gotowanie nie ma zbyt wiele czasu, łatwo nabyć złe nawyki żywieniowe. Zobacz nasze przepisy na pyszne, studenckie potrawy!
Trzy poniższe przepisy na pewno spodobają się studentom-wegetarianom. Są nie tylko szybkie - czas ich przygotowania nie przekracza pół godziny - ale też tanie i zdrowe.
Pudding kawowy z ziaren chia
1 porcja
50 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)
100 ml mleka (można użyć mleka roślinnego)
4 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu (można zastąpić cukrem)
Wszystko, co należy zrobić, to wymieszać wszystko w kubku i wstawić do lodówki na noc. Przygotowanie nie powinno zająć dłużej, niż 10 minut. Opcjonalnie można dodać migdały lub inne orzechy. Jeżeli zapomniałeś przygotować pudding wieczorem, możesz też wstawić go na chwilę do mikrofalówki i zjeść na ciepło. Nie będzie miał takiej samej konsystencji, ale wciąż będzie lepszym śniadaniem, niż żadne.
Sałatka szpinakowa
2 porcje
Świeży szpinak - ok. 100 g
Pomidorki koktajlowe - 150 g
Mozarella - 1 opakowanie
Gruszka - ok. 200 g
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
ziarna słonecznika - 3 łyżki
sól jodowana, pieprz, czosnek granulowany
Umyj szpinak, pomidorki i gruszkę. Pomidorki pokrój w połówki lub ćwiartki, gruszkę obierz, wyjmij ogryzek i pokrój na grubą kostkę. Na kostkę takiej samej grubości pokrój mozarellę. Wlej oliwę do kieliszka, dodaj sól, pieprz, czosnek granulowany i opcjonalnie inne przyprawy, które lubisz. Wlej oliwę do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni na średnim ogniu i posyp nimi wierzch sałatki.
Gruszkę możesz zastąpić innymi owocami, zależnie od sezonu i możliwości finansowych. W sałatce dobrze sprawdzają się truskawki, winogrona albo granat. Szpinak też można wymienić na inną zieleninę: jarmuż albo mieszankę sałat. To danie można podać jako przystawkę do obiadu (doskonale sprawdza się w parze ze smażonym filetem z łososia!) albo przygotować dzień wcześniej i wziąć ze sobą na uczelnię jako drugie śniadanie.
Kuskus z jajkiem i warzywami
1 porcja
kuskus - 1 szklanka
papryka czerwona - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 0,5 opakowania
pomidorki koktajlowe - 100 g.
jajko - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól jodowana, pieprz
Jajko ugotuj na twardo. Kuskus wsyp do miski, zalej 250 ml osolonego wrzątku. Przykryj i odstaw. Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki w ćwiartki. Kiedy kuskus wchłonie całą wodę, dodaj do niego paprykę i pomidorki. Polej oliwą, dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj. Jajko obierz, pokrój w plastry i ułóż na wierzchu.
WS
fot. pexels.com