Uniwersytet Rolniczy wynalazł ekologiczną folię
2020-04-21 11:27:09Dr inż. Ewelina Jamróz z Wydziału Technologii Żywności Uniwerystetu Rolniczego w Krakowie opracowała recepturę otrzymywania folii biopolimerowych na bazie furcelleranu (polisacharydu z alg czerwonych) oraz żelatyny (białka)!
Folia przyjazna środowisku z Uniwersytetu Rolniczego
Przedmiotem wynalazku są folie biopolimerowe na bazie furcelleranu (polisacharydu z alg czerwonych) oraz żelatyny (białka). Folie biopolimerowe zostały wzbogacone w aktywne właściwości poprzez dodatek nanocząstek srebra oraz selenu.
Folie wykazują właściwości antymikrobiologiczne, a wstępne badania wskazują na przedłużenie przechowywania owoców mini kiwi o około 4-6 dni. Produkt charakteryzuje się szybką biodegradowalnością, wysokim potencjałem przeciwdrobnoustrojowym i antyoksydacyjnym oraz niską toksycznością.
Obecnie trwają badania nad zastosowaniem folii na bazie furcelleranu wzbogaconych w różne dodatki aktywne: olejki eteryczne, ekstrakty roślinne, nanowypełniacze oraz bioaktywne peptydy. Opisane wyżej folie są przedmiotem kilku zgłoszeń patentowych oraz wielu projektów badawczych.
Dodatkowe informacje, oraz wywiad z dr inż. Eweliną Jamróz: https://urk.edu.pl/index/site/3354/7969
ip
fot. Lisa Fotios z Pexels