Co studenci przywożą w słoikach? [BADANIE]
2014-10-10 12:38:45Pierogi, kotlety, gołąbki, kurczak w warzywach to potrawy, które najczęściej zasilają studenckie lodówki. Studenci nie wstydzą się przywozić z rodzinnego domu. Słoik nie jest powodem do wstydu dla 99 procent ankietowanych - wynika z badania przeprowadzonego przez markę MOSSO.
Według badań, 78% żaków regularnie przywozi jedzenie z rodzinnego domu. Zazwyczaj raz na dwa tygodnie (47% badanych), a niektórzy nawet co tydzień (31%). „Słoiki” średnio pokonują trasę od 100 do 300 kilometrów (79%), rzadziej natomiast powyżej (21%).
Blisko 40% studentów przyznaje, że przed przyjazdem do rodzinnego domu, składa zamówienie na gotowe potrawy. Na co zwykle mają ochotę? Według MOSSO, na specjalnej liście prym wiodą pierogi, które wybiera ponad 50% z nich. Inne często wskazywane to: kotlety (schabowe, mielone) – 41%, gołąbki – 38%, kurczak w warzywach – 31% oraz zupy – 23%. Studenci nie stronią także od leczo, gulaszu, krokietów, bigosu, naleśników oraz sosów z warzywami do makaronu lub ryżu.
Co studenci przywożą z domu:
Źródło: MOSSO
Studenci to nie "słoiki"
Z popularnego słowa „słoik”, określającego studenta przywożącego jedzenie z domu właśnie w słoikach, nie pozostało już ani śladu. Okazuje się, że domowe jedzenie najczęściej pakują oni w specjalne pojemniki na żywność (53%), plastikowe opakowania np. po lodach (37%), a nawet w zwykłe foliowe torebki (7%). Zaledwie 3% żaków przywozi żywność w tradycyjnych słoikach.
Co ciekawe, prawie połowa badanych studentów, oprócz gotowych już potraw, przywozi z rodzinnego domu także produkty spożywcze. Głównie są to: jajka (62%), wędlina i mięso (46%), dżemy (46%), marynowane warzywa (38%), ryż, makaron, kasza (31%), a także różnego rodzaju przyprawy m.in. cukier, sól, pieprz (23%) oraz majonez, musztarda, chrzan (8%). Młodzi ludzie zaopatrują się również w herbatę i kawę, napoje, soki, warzywa, owoce, a nawet pieczywo. Aż 47% z nich mrozi nawet chleb czy bułki na „gorsze dni”.
„Kiedy kończą mi się zapasy przywiezione z domu to…” – tak zaczyna się odpowiedź studenta na pytanie co zazwyczaj jada. A typowy żak nie odżywia się zbyt dobrze. W skład jego diety najczęściej wchodzą: kanapki (67%), jajecznica (54%), parówki (37%) czy smażona kiełbasa (22%). Nie dziwi więc fakt, że regularne i zdrowe posiłki jada tylko 26% badanych.
MAS/mat. pras.
Fot. pixabay.com