Dania z wykorzystaniem makaronu na studencką kieszeń
2020-03-22 14:49:18Nastały czasy jeszcze bardziej studenckich dań. Większość z nas zrobiła odpowiednie zapasy, by spokojnie zabunkrować się w domu i pracować zdalnie, czy to pisząc eseje na zaliczenie, czy po prostu wykonując swoje zawodowe obowiązki. Chodzi właśnie o czas, podczas którego musimy działać w kreatywny sposób i zadbać o swoje zdrowie. A pełnowartościowe i domowe posiłki w tym pomogą.
Dlaczego warto jeść makaron?
Oprócz tego, że jest ogólnodostępny i nie wymaga zbyt wiele uwagi, ma sporo wartości odżywczych, w tym białka. Stanowi źródło energii dla naszego organizmu. Najlepiej więc wybierać produkty pełnoziarniste, które zawierają więcej błonnika. Makaron nie jest tuczący, więc wspomaga dietę u osób, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów. Trzeba jednak pamiętać o tym, żeby w różnych kombinacjach nie dodawać do niego nadmiernej ilości tłuszczów, bo jako produkt półgotowy nie ma wielu kalorii, ale wszystko zależy od tego, co się do niego doda.
Żeby zachował swoje właściwości odżywcze, należy gotować go al dente. Zachowuje wtedy swoją sprężystość i odpowiednią twardość. Jest wdzięczny w swojej formie, ponieważ idealnie łączy się z warzywnymi sosami, zupami oraz słodkimi dodatkami. Może być zapiekany bądź tylko gotowany. Wszystko zależy od chęci kucharza. To dowody na to, że można go wszechstronnie wykorzystywać.
Błyskawiczne przepisy
Dania z makaronem zazwyczaj nie zabierają wiele czasu, ale dla zapracowanych jest jeszcze szybszy sposób na ich przyrządzenie. Wystarczy wrzucić ulubione składniki sosu na patelnię, pokropić oliwą i dodać suchy makaron. Wszystko to zalać wrzątkiem, ale niezbyt dużą ilością, by sos nie był zbyt rzadki. Warto więc nalać na początku mniej wody, a potem dodać odpowiednią ilość. Przygotowanie takiego posiłku równa się z czasem gotowania makaronu. Zazwyczaj nie zabiera to więcej niż 10 minut. W tym czasie można zrobić coś innego i zanim się obejrzysz, obiad gotowy!
Opcja dla wegetarianów i weganów
Nawet roślinożercy mają wielkie pole do popisu, jeśli chodzi o ten rodzaj produktu. Dostępny jest w sklepach w różnych wersjach - od kukurydzianego po ryżowy. Prócz zapiekanek, sałatek i lasagne idealnie komponuje się z wybranymi warzywami oraz wędzonym tofu. Zamiast niego można użyć też strączków - puszkowanych albo suchych, uprzednio namoczonych w wodzie.
PJ
fot. pexels.com/ Engin Akyurt