Z życia Uczelni - Studia

Inżynieria Ochrony Zdrowia i Promocja

2023-05-25 08:08:51

Żywność i kosmetyki. Jak wielki wpływ na nasze zdrowie, jako konsumentów, mają te dwa podstawowe typy produktów, z którymi na co dzień się spotykamy, nie trzeba nikogo przekonywać. Wiedza na temat ochrony własnego zdrowia, jak również zdrowia publicznego coraz częściej znajduje się w centrum naszego zainteresowania. Jako społeczeństwo jesteśmy coraz bardziej świadomi zagrożeń płynących z niezdrowego trybu życia, złych nawyków żywieniowych itp. Dlatego też zarówno jakość i bezpieczeństwo żywności i kosmetyków, jak i promocja zdrowia są elementami, do których powinniśmy przykładać dużą wagę. Dotyczy to zarówno ogólnego zorientowania, ale też przede wszystkim odpowiedniego wykształcenia.

zdjęcie szkolaDo tego, aby system ochrony zdrowia funkcjonował poprawnie potrzebna, jest przede wszystkim odpowiednio wykształcona kadra, kompetentni, wyposażeni w konkretne umiejętności i wiedzę pracownicy, a wcześniej absolwenci dedykowanych kierunków studiów. WSIiZ wychodzi tym potrzebom naprzeciw.

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU KOSMETYCZNEGO, to dwie innowacyjne ścieżki kształcenia, które funkcjonują w ramach kierunku INŻYNIERIA OCHRONY ZDROWIA I PROMOCJA. Studia kończące się uzyskaniem ważnego na rynku pracy, tytułu inżyniera, przygotowują do podjęcia pracy w dochodowym sektorze spożywczym lub kosmetycznym. Stanowiska menadżerskie w przedsiębiorstwach i międzynarodowych koncernach związanych z produkcją i oceną bezpieczeństwa produktów żywnościowych i kosmetycznych czekają na inżynierów ds. bezpieczeństwa żywności lub bezpieczeństwa produktu kosmetycznego. To jednak nie wszystko. Podmioty administracji samorządowej i państwowej wykonujące zadania z zakresu zdrowia publicznego, laboratoria kontroli jakości i badania bezpieczeństwa produktów kosmetycznych/produktów żywnościowych, stacje sanitarno-epidemiologiczne i podmioty lecznicze, również chętnie rekrutują swoich specjalistów wśród absolwentów wspomnianego kierunku. Wreszcie trzecia ścieżka kariery, jaką ma przed sobą absolwent Inżynierii Ochrony Zdrowia i Promocji – rozpoczęcie własnej działalności w branży ochrony zdrowia w ramach start- up’u  i dotarcie do społeczeństwa z własnymi produktami lub usługami. Dlatego warto nauczyć się badać jakość żywności czy kosmetyków oraz promować zdrowy styl życia, bo na to ciągle jest na rynku konsumenckim olbrzymie zapotrzebowanie.

Warto pamiętać, że WSIiZ to uczelnia zawodowa, która kształci na kierunkach o profilu praktycznym i taki – praktyczny profil – ma też i ten innowacyjny kierunek studiów INŻYNIERIA OCHRONY ZDROWIA I PROMOCJA.

Zapewniamy szeroko zakrojony zestaw modułów, w ramach których studenci zyskują interdyscyplinarne przygotowanie zawodowe. Już w zakresie kształcenia podstawowego tematyka obejmuje m.in. podstawowe przedmioty biologiczno-chemiczne, psychologię zdrowia i jakości życia, public relations i wystąpienia publiczne oraz zarządzanie bezpieczeństwem i ryzykiem w usługach medycznych. Moduły ogólne to m.in. podstawy prawa, język obcy kierunkowy, ekonomika zdrowia i bezpieczeństwo danych medycznych. W ramach kształcenia kierunkowego studenci zapoznają się z meritum – promocją zdrowia i edukacją zdrowotną, bezpieczeństwem zdrowotnym i prawami konsumenta. Uczą się analizy potrzeb, podstaw nadzoru, i wreszcie zagadnień związanych ze zdrowiem publicznym. Moduły fakultatywne stanowiące uzupełnienie kształcenia specjalistycznego na wybranej ścieżce – Bezpieczeństwo Żywności lub Bezpieczeństwo Produktu Kosmetycznego – obejmują szerokie spektrum wiedzy z zakresu chemii, mikrobiologii, toksykologii, towaroznawstwa, aparatury i technologii produkcji, służące badaniu i kontroli jakości żywności i kosmetyków.

Program studiów został przygotowany w oparciu o konsultacje z Radami Pracodawców – organem doradczym Uczelni, w skład którego wchodzą przedstawiciele świata biznesu z największych i najbardziej rozpoznawalnych firm z branży spożywczej i kosmetycznej na rynku. Są to właściciele, prezesi, dyrektorzy oraz specjaliści z różnych dziedzin: badań i rozwoju produktu, zarządzania procesem produkcji, kontroli jakości i marketingu produktów spożywczych i kosmetycznych, którzy nie tylko doradzają Uczelni w sprawach programowych, ale też prowadzą wykłady i zajęcia praktyczne dla studentów. Dzięki temu zakres przekazywanej wiedzy odpowiada dokładnie realnym oczekiwaniom pracodawców co do umiejętności przyszłych pracowników. To rozwiązanie sprawia, że WSIiZ opuszczają specjaliści przygotowani do pracy  tak dobrze, jak to tylko możliwe.

Studenci WSIiZ tego i innych kierunków większość czasu spędzają w laboratoriach i na ćwiczeniach, by móc fizycznie dotknąć tego, o czym uczą się na zajęciach teoretycznych. Właśnie to praktyczne podejście powoduje, że wiedza jest stosunkowo łatwa do przyswojenia, nawet w odniesieniu do pozornie trudnych zagadnień, takich jak np. chemia organiczna czy mikrobiologia.

Dla wszystkich zainteresowanych opisaną powyżej ścieżką nauki i kariery, a także podjęciem znaczącej społecznie, atrakcyjnej rynkowo i pełnej wyzwań pracy podajemy adresy, pod którymi można uzyskać więcej informacji i dowiedzieć się w jaki sposób zostać Studentem WSIiZ.

Chcesz wiedzieć więcej? Przyjdź do WSIiZ, napisz lub zadzwoń, koniecznie zajrzyj na nasze portale społecznościowe. Zapraszamy!

https://wsiiz.pl/oferta-edukacyjna/studia-i-stopnia/inzynieria-ochrony-zdrowia-i-promocja

https://wsiiz.pl/dla-kandydata/zasady-rekrutacji

ip

fot. materiały prasowe

Słowa kluczowe: Inżynieria Ochrony Zdrowia i Promocja, studia, kierunki, studenci
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Jakie są formy egzaminÃłw i zaliczeń na studiach?
Jakie są formy egzaminów i zaliczeń na studiach?

Zobacz, czego możesz się spodziewać na zajęciach.

Polecamy
Autostop Challenge 2020 - polski wyścig autostopowy rusza w kwietniu. Dokąd uczestnicy pojadą w tym roku?

Poznaj szczegóły imprezy, podczas której ogłoszona zostanie tegoroczna destynacja!

Konferencja Ciemna Strona UX #6 "Be the Hero" - informacje o wydarzeniu Kraków

Eksperci User Experience i IT opowiedzą m.in. o tym, jak UX może służyć społeczeństwu oraz o etycznych aspektach tej dziedziny.

Polecamy
Ostatnio dodane
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Ostatnio komentowane
Zimowa rekrutacja na UZ
Zimowa rekrutacja na UZ Zielona Góra

Na Uniwersytecie Zielonogórskim trwają przygotowania do zimowej rekrutacji na studia II stopnia.

Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej
Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej Szczecin

Chcesz znaleźć dla siebie odpowiednie studia? Wcale nie jest za późno! Przyjdź na Akademię Morską w Szczecinie!

Popularne
Zobacz, jak złoÅźyć podanie i zrezygnować ze studiÃłw!
Jak zrezygnować ze studiów? - Wzór podania i skreślenie z listy studentów

Zobacz, jak złożyć podanie i zrezygnować ze studiów!

Wzór umowy najmu
Wzór umowy najmu

Zobacz wzór umowy najmu! Wystarczy uzupełnić dane i gotowe!

Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!
Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!

Najlepsze kierunki studiów realizowane na uczelniach w całej Polsce zostały wyłonione do specjalnego dofinansowania z nowej dotacji projakościowej.