Kakao napojem geniuszy? Badania wskazują, że może wspomagać procesy myślowe
2021-02-12 10:47:40Niektóre zadania wymagają od nas sporo skupienia. Często sięgamy wtedy po różnego rodzaju jedzenie i napoje, które wspomagają koncentrację. Popularne przekąski do nauki to np. mieszanka studencka, kubek gorącej kawy czy właśnie kakao. Okazuje się, że to ostatnie może rzeczywiście wspomagać procesy myślowe. Jak to możliwe?
Zobacz też: Sposoby na poprawę koncentracji podczas nauki.
W skrócie:
- Badacze z Uniwersytetu w Birmingham sprawdzili, czy napój bogaty w flawonole pomoże w realizacji zadań wymagających myślenia.
- W trakcie eksperymentu wykazano, że u osób, którym dostarczono flawonole, poprawiło się dotlenienie mózgu i działali szybciej.
- Flawonole to rodzaj naturalnie występujących w niektórych roślinach flawonoidów.
Flawonole w Kakao
O tym, że zawarte w Kakao flawonole przynoszą liczne korzyści dla zdrowia, wiadomo już od jakiegoś czasu. W 2020 r. jednak, naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham zbadali dodatkowo, jaki wpływ mają flawonoidy na szybkość procesów myślowych. Stwierdzili, że dieta bogata w produkty zawierające te substancje, może rzeczywiście przynieść pozytywny efekt, choć w przypadku, w którym ktoś ma ponadprzeciętnie dotleniony mózg, wpływ flawonoli może być ograniczony.
Zobacz też: Rzeczy, które utrudniają naukę i rozpraszają.
Jak zbadano wpływ Kakao na sprawność myślenia?
Badacze przeprowadzili eksperyment, gdzie 18 ochotników w wieku od 18 do 40 lat spożywało napoje bogate w flawonole oraz takie, które były ich pozbawione. Następnie sprawdzono ich poziom dotlenienia mózgów, po czym dano im zadania wymagające myślenia.
Wyniki są takie, że osoby, które wypiły napój z flawonolami, miały większy poziom tlenu we krwi obecnej w umyśle i średnio działały o 11% szybciej, niż kiedy nie miały "wspomagacza". Pojawiały się też jednak wyjątki i tak np. osoby, które normalnie były dobrze dotlenione, nie odnotowały wartego odnotowania wzrostu sprawności intelektualnej.
Szczegóły badania znajdziecie tutaj: https://www.nature.com/articles/s41598-020-76160-9
Produkty z Flawonole
Oprócz kakao istnieją jeszcze inne produkty, które zawierają flawonole. Są to m.in. owoce, takie jak winogrona i jagody oraz czekolada i herbata. Jeżeli kolejne badania będą potwierdzać powiązania tych związków z możliwościami umysłowymi, dieta bogata w flawonole może zyskiwać w przyszłości coraz większą popularność. Flawonoidy, których rodzajem są Flawonole, znajdziemy też kawie i winie, ale przede wszystkim w owocach i warzywach takich jak pomidory, papryka, brokuły, cytryny i jabłka. Wygląda więc na to, że zwiększając obecność tych dosyć powszechnych produktów w naszej diecie, możemy usprawnić myślenie.
KSK
fot. Isaiah Quindo from Pexels
Źródło: universal-sci.com; wikipedia.org; poradnikzdrowie.pl