Najciekawsze kierunki studiów gastronomicznych w Polsce
2018-10-22 13:33:18Studia gastronomiczne są coraz bardziej popularnym tematem w szkołach wyższych wybieranym przez młode osoby. Na zachodzie nowatorskie kierunki studiów związane z jedzeniem istnieją już od jakiegoś czasu, jednak w Polsce uniwersytety dopiero od niedawna zaczęły wplatać je do swojej oferty. Zobacz, jakie są najciekawsze kierunki studiów gastronomicznych w Polsce.
Studia gastronomiczne w Polsce
Kultura kulinarna
Kultura kulinarna to kierunek studiów proponowany przez Instytut Stosowanych Nauk Społecznych przy Uniwersytecie Warszawskim. Celem studiów jest zapoznanie uczestników zajęć z kulturowymi i społecznymi kontekstami wytwarzania, dystrybucji, przetwarzania i konsumpcji żywności. Studenci mają tu szansę uczestniczyć w zajęciach, takich jak prawo i etyka kulinarna, dziennikarstwo kulinarne, obyczaje stołu w kulturze popularnej, socjologia głodu, niedoboru i reglamentacji czy staropolska kultura kulinarna. Zdobytą podczas studiów wiedzę można wykorzystać w pracy osoby prowadzącej programy kulinarne, blogerów, pracowników instytucji i organizacji zajmujących się żywieniem czy turystyką. Kultura kulinarna prowadzona jest we współpracy z "Muzeum Smaku".
Food studies
Food studies to propozycja studiów kulinarnych znajdująca się w ofercie SWPS Uniwersytetu Humanistycznospołecznego. Podczas nauki studenci mają szansę zapoznać się z najnowszymi trendami w żywieniu, ich potencjałem rynkowym oraz społecznym, rolą jedzenia w źródłach kultury, reklamie oraz mediach. W trakcie zajęć będą również przedstawiane projekty biznesowe restauracji. Absolwenci tego kierunku mogą pracować w branży gastronomicznej czy turystycznej lub powiązać swoją karierę z mediami lub portalami lifestylowymi.
Food design
Food design to nowatorski kierunek w Polsce, który dostępny jest na Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi. Jest to dobry kierunek dla wszystkich osób interesujących się innowacyjnym podejściem do branży kulinarnej, a także tych związanych z branżą gastronomiczną, na przykład menadżerów restauracji. Program studiów przewiduje zapoznanie uczestników zajęć z historią i fotografią kulinariów, nauką projektowania i wykonywania opakowań, poznanie tajników kuchni molekularnej czy uczestnictwo w warsztatach somelierskich.
Technologia i organizacja gastronomii
Podczas studiów na kierunku technologia i organizacja gastronomii zdobędziesz wiedzę z zakresu towaroznawstwa, bezpieczeństwa i technologii żywności czy podstaw dietetyki. Absolwenci mają szansę na pracę w lokalach gastronomicznych, zakładach żywienia zbiorowego, jednostkach doradztwa żywieniowego czy zakładach przemysłu spożywczego. Kierunek ten znajduje się między innymi w ofercie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Kierunki studiów dotyczące żywienia znajdują się również na innych uniwersytetch przyrodniczych, a także medycznych. Należą do nich między innymi dietetyka, technologia żywności i żywienie człowieka, żywienie człowieka i ocena żywności, żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie, żywienie kliniczne czy żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna.
PO
fot. www.pixabay.com