Pomidory i jabłka zbudują mięśnie
2015-09-17 14:39:27Naukowcy odkryli, że zielone pomidory i jabłka posiadają właściwości wspomagające masę mięśniową.
Badacze z Uniwersytetu Iowa wykazali, że związki, które zawarte są w skórkach jabłek i zielonych pomidorach, przeciwdziałają zanikowi mięśni. - Wielu z nas wie z własnego doświadczenia, że osłabienie i zanik mięśni stanowi duży problem, szczególnie wśród osób starszych. Problem ten ma istotny wpływ na jakość naszego życia i zdrowie – skomentował odkrycie dr Christopher Adams z Uniwersytetu w Iowa.
Naukowcy zbadali wpływ związków na stan mięśni. Znajdujący się w skórkach jabłek kwas ursolowy oraz tomatydyna, pochodząca z zielonych pomidorów. Analiza wykazała, że składniki te zwiększają masę mięśniową o 10 proc., a siłę mięśniową o 30 proc. Według naukowców, odkrycie może być przełomem w walce z osłabieniem lub zanikiem mięśni. Zaplanowane są dalsze badanie.
PAP/MK
fot. pixabay