Wiadomości - Z życia Uczelni

Projekt budowy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

2021-07-01 08:50:33

We wtorek, tj. 6 lipca br. o godzinie 13:00 na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego (ul. Balicka 122) odbędzie się  uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Briefing prasowy zaplanowano na godzinę 14:00 na terenie placu budowy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.

Uniwersytet Rolniczy w KrakowieRamowy program wydarzenia

  • 13:00 - prezentacja, sala nr 1 na Wydziale Technologii Żywności, ul. Balicka 122,
  • 13:30 - przejście na plac budowy, wystąpienie JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego dr. hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. UR oraz wmurowanie aktu erekcyjnego,
  • 13:45 - wystąpienie zaproszonych gości,
  • 14:00 - briefing prasowy,
  • 14:15 - poczęstunek przed salą nr 1 znajdującą się na Wydziale Technologii Żywności.

O projekcie "Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności"

Projekt: "Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności" jest współfinansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 1. Gospodarka wiedzy, Działanie 1.1 Infrastruktura badawcza sektora nauki, z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. 

Umowa o dofinansowanie projektu została zawarta 7 października 2019 r. Koszty całkowite projektu wynoszą 65 428 300,79 zł, w tym dofinansowanie 39 933 878,77 zł. Celem strategicznym Projektu jest wzrost innowacyjności sektora rolno-spożywczego w Małopolsce dzięki stworzeniu warunków i odpowiedniej infrastruktury dla większej aktywności badawczo-rozwojowej przedsiębiorstw, prowadzącej do wytworzenia i przygotowania do wprowadzenia na rynek nowych lub znacząco ulepszonych produktów, procesów i usług.

Cele działalności Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności ma być ośrodkiem  z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej żywności oraz przyczyni się do rozwoju nowych produktów, poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku, a także optymalizacji warunków przechowywania i zagospodarowania odpadów. Badania planowane do realizacji w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej  i Bezpiecznej Żywności zapewnią kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności – począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, następnie przeniesienie wyników badań na skalę półtechniczną, aż po wytworzenie innowacyjnego produktu w tej skali i jego analizę oraz optymalizację warunków przechowywania, a skończywszy na zagospodarowaniu odpadów.

Celem działalności Centrum będzie prowadzenie innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania, dzięki którym możliwe będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek przetwórstwa rolno-spożywczego, zmierzających do:

  • produkcji żywności bezpiecznej o wysokiej jakości i walorach prozdrowotnych,
  • zapewnienia ekologii produkcji (minimalizacja ilości produktów ubocznych i odpadów, zmniejszenie zużycia energii i wody, ochrona środowiska naturalnego),
  • wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego.

Jakie badania będą realizowane w Centrum?

Badania realizowane w części gospodarczej i niegospodarczej Centrum będą obejmować następujące obszary badawcze:

  • nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwiają poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów,
  • nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności,
  • żywność ekologiczna i regionalna,
  • produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
  • przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego

W obiekcie znajdą się m. in. linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw, specjalistyczne pracownie (sensoryczna z przygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) i laboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych.

W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej  i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych i specjalistycznych badań innowacyjnych, które pozwolą na wykonanie różnych prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności.

Przewidywana data zakończenia projektu

Projekt obejmuje zaprojektowanie i wybudowanie obiektu, a następnie wyposażenie go w niezbędny sprzęt i aparaturę. Planowany termin zakończenia realizacji projektu to 29 stycznia 2023 r. Zgodnie z umową zawartą z generalnym wykonawcą realizowaną w trybie "zaprojektuj i wybuduj" obiekt powinien zostać oddany do użytkowania do 31 sierpnia 2022 r.

ip

fot. Materiały Prasowe

źródło: urk.edu.pl

Słowa kluczowe: Budowa nowego Centrum, cele działaności entrum
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Zakonczenie rekrutacji
Rekrutacja na kierunek lekarski na Uczelni Łazarskiego zakończona

Szeroka oferta kierunków lekarskich na Uczelni Łazarskiego.

Rok akademicki 2021/2022
Kiedy zaczynają się studia? Początek roku akademickiego 2021/2022

Sprawdź, kiedy wypada najbliższe rozpoczęcie roku akademickiego!

Polecamy
#MEETUP UMCSxSANTANDER - informacje o spotkaniach Lublin

Dowiedz się, kto i kiedy wystąpi w ramach tego wyjątkowego cyklu!

Uroczysta inauguracja roku akademickiego 2019/2020 w WSEH już za nami! Bielsko-Biała

Oto jak przebiegło rozpoczęcie roku akademickiego 2019/2020 w Wyższej Szkole Ekonomiczno-Humanistycznej z siedzibą w Bielsku-Białej.

Polecamy
Ostatnio dodane
Zakonczenie rekrutacji
Rekrutacja na kierunek lekarski na Uczelni Łazarskiego zakończona

Szeroka oferta kierunków lekarskich na Uczelni Łazarskiego.

Rok akademicki 2021/2022
Kiedy zaczynają się studia? Początek roku akademickiego 2021/2022

Sprawdź, kiedy wypada najbliższe rozpoczęcie roku akademickiego!

Ostatnio komentowane
Zimowa rekrutacja na UZ
Zimowa rekrutacja na UZ Zielona Góra

Na Uniwersytecie Zielonogórskim trwają przygotowania do zimowej rekrutacji na studia II stopnia.

Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej
Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej Szczecin

Chcesz znaleźć dla siebie odpowiednie studia? Wcale nie jest za późno! Przyjdź na Akademię Morską w Szczecinie!

Popularne
Wzór umowy najmu
Wzór umowy najmu

Zobacz wzór umowy najmu! Wystarczy uzupełnić dane i gotowe!

Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!
Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!

Najlepsze kierunki studiów realizowane na uczelniach w całej Polsce zostały wyłonione do specjalnego dofinansowania z nowej dotacji projakościowej.

Top 20 najlepszych klubów Wrocławia
Top 20 najlepszych klubów Wrocławia Wrocław

Grupa specjalnie przez nas wyselekcjonowanych bestii imprezowych wybrała dla was najlepsze kluby dla studentów we Wrocławiu. Oto wyniki!