Uroczysta Inauguracja 70. roku akademickiego 2022/2023 na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
2022-10-04 08:41:14Uroczysta Inauguracja 70. roku akademickiego 2022/2023 na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie odbędzie się 5. października br. o godzinie 11.00 w Centrum Kongresowym URK przy al. 29 Listopada 46. Podczas Immartykulacji indeksy odbierze 8 przedstawicieli studentów studiów stacjonarnych I stopnia. Uroczystość inauguracji poprzedzona zostanie Mszą Świętą o godz. 9.00 w kościele pod wezwaniem Pana Jezusa Dobrego Pasterza przy ul. Dobrego Pasterza 4.
Program uroczystości
- ”Gaude Mater Polonia”
- Otwarcie uroczystości i przemówienie inauguracyjne JM Rektora dr hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. URK
- Immatrykulacja
- ”Gaudeamus igitur”
- Wręczenie odznaczeń i medali
- Wystąpienia zaproszonych gości
- Wystąpienie przedstawiciela Uczelnianej Rady Samorządu Studentów
- Wykład inauguracyjny - prof. dr. hab. inż. Jarosława Sochy pt. „Wyzwania środowiskowe i społeczne dla sektora leśnego związane z wprowadzeniem unijnej strategii na rzecz bioróżnorodności 2030 i strategii leśnej”.
Uniwersytet Rolniczy przygotował w roku akademickim 2022/2023 - 3444 miejsc na studiach stacjonarnych, z czego 2235 miejsc na studiach stacjonarnych I stopnia i 1209 miejsc na studiach stacjonarnych II stopnia. Na studiach niestacjonarnych I i II stopnia, Uczelnia oferuje 1419 miejsc.
Uczelnia w roku akademickim 2022/2023 oferuje naukę na 30 kierunkach studiów I i II stopnia oraz 7 prowadzonych w języku angielskim. W ofercie Uczelni znajduje się także Szkoła Doktorska oraz studia podyplomowe, w tym MBA.
Łączna liczba studentów na studiach I i II (stan na 31.12.2021 r.)
- Studenci stacjonarni - 5622 i 106 cudzoziemców
- Studenci niestacjonarni - 1725 i 6 cudzoziemców
- Razem – 7347osoby i 112cudzoziemców, czyli łącznie 7459 studentów
Łączna liczba pracowników (stan na 31.08.2022 r.)
Łącznie 1489 pracowników (pełnozatrudnionych i niepełnozatrudnionych), w tym:
- nauczycieli akademickich –734 osoby (pełnozatrudnionych i niepełnozatrudnionych)
- profesorów 341 osób (tytularnych i na stanowisku profesora URK).
Limity przyjęć na rok akademicki 2022/2023- łącznie 3444 miejsca na studiach stacjonarnych I i II stopnia, z czego:
- 2235 miejsc na studiach stacjonarnych I stopnia
- 1209 miejsca na studiach stacjonarnych II stopnia
Najpopularniejsze kierunki w roku akademickim 2021/2022:
Na studia stacjonarne I stopnia zarejestrowało się łącznie 7356 osób, czyli w skali Uczelni były to powyżej
3 rejestracji na 1 miejsce. Przyjęte zostały 2062 osoby na studia stacjonarne I stopnia. W tegorocznej rekrutacji, podobnie jak w ubiegłej największą popularnością wśród kandydatów na studia stacjonarne I stopnia cieszyły się kierunki: weterynaria (8,9 rej./miej.), etologia i psychologia zwierząt (8,3 rej./miej.), dietetyka (5,27 rej./miej.), transport i logistyka (5,25 rej./1 miej.).
Kierunki oferowane przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie:
- architektura krajobrazu I, II st.
- biogospodarka I,II st.
- bioinżynieria zwierząt I, II st.
- biologia stosowana I, II st.
- biotechnologia I, II st.
- bioinformatyka i analiza danych I st.
- browarnictwo i słodownictwo I st.
- dietetyka I, II st.
- ekonomia I,II st.
- etologia i psychologia zwierząt – I, II st.
- geodezja i kartografia I, II st.
- gospodarka przestrzenna I, II st.
- inżynieria i gospodarka wodna I, II st.
- inżynieria mechatroniczna, I st.
- inżynieria środowiska I, II st.
- jakość i bezpieczeństwo środowiska II st.
- leśnictwo I, II st. (forestry – II st.)
- ochrona środowiska I, II st.
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami I, II st.
- ogrodnictwo I, II st.
- rolnictwo I, II st.
- sztuka ogrodowa I, II st.
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych I, II st.
- technologia żywności i żywienie człowieka I, II st.
- transport i logistyka I, II st.
- weterynaria (jednolite studia magisterskie)
- winogrodnictwo i enologia (II st.)
- zarządzanie I st.
- zarządzanie i inżynieria produkcji I,II st.
- zootechnika I, II st.
Kierunki prowadzone w j. ang.:
- International Master of Horticultural Science, II st
- Environmental and Plant Biotechnology, II st.
- Economy (International Master Double Degree Program in Business), II st.
- Enviromental Protection, II st.
- Agriculture, I, II st.
- Food Engineering, II st.
- Food Processing, Safety and Quality, I st.
Nowością w ofercie Uniwersytetu Rolniczego w tym roku akademickim jest anglojęzyczny kierunek studiów I stopnia - Food Processing, Safety and Quality (Przetwórstwo, bezpieczeństwo i jakość żywności) na Wydziale Technologii Żywności. Opłata za studia wynosi 1500 EUR/sem. Absolwent po ukończeniu studiów będzie przygotowany do wdrażania i nadzorowania, doskonalenia procesów w przetwórstwie oraz systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach. Będzie posiadał umiejętności oceny jakości produktów spożywczych z wykorzystaniem metod analizy sensorycznej oraz nowoczesnych metod analizy instrumentalnej oraz potrafił wykorzystać technologię komputerową w zarządzaniu jakością i bezpieczeństwem żywności. Będzie przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, magazynowaniem i dystrybucją żywności, laboratoriach kontroli jakości i certyfikacji wyrobów, jednostkach kontrolno-pomiarowych.
Kolejna nowość to Bioinformatyka i analiza danych. Studia trwają 7 semestrów i umożliwiają uzyskanie tytułu zawodowego inżyniera. Zakres postępowania kwalifikacyjnego obejmuje konkurs świadectw dojrzałości: matematyka (poziom rozszerzony) i 1 przedmiot (poziom podstawowy lub rozszerzony) do wyboru spośród: biologia, informatyka, fizyka z astronomią. Studia na kierunku bioinformatyka i analiza danych skierowane są do osób wykazujących szczególne zainteresowania biologią, matematyką oraz programowaniem i wykorzystaniem narzędzi informatycznych, głównie w celu opisu i analizy danych biologicznych oraz przetwarzaniem wielkich zbiorów danych. Ukończenie studiów umożliwia podjęcie pracy m.in. w jednostkach zajmujących się przetwarzaniem danych pochodzenia biologicznego z wykorzystaniem metod matematycznych i przy użyciu narzędzi informatycznych, m.in. takich jak: firmy farmaceutyczne, bioinformatyczne, laboratoria diagnostyczne, badawcze i usługowe, jednostki naukowe placówek klinicznych, czy ośrodki oceny genetycznej zwierząt
i roślin.
Na studiach podyplomowych nowością są kierunki: „Rzemieślniczy wyrób żywności tradycyjnej i nowoczesnej” na Wydziale Technologii Żywności, a także „Opiekun zwierząt w ogrodach zoologicznych".
Więcej informacji na temat Uczelni można znaleźć na stronie internetowej – www.urk.edu.pl
ip
fot. materiały prasowe