Makaron z pesto bazyliowym
Dania z makaronu na studencką kieszeńMoże Cię zaskoczyć prostota wykonania swojego ulubionego dania!
Dania z wykorzystaniem makaronu na studencką kieszeń »Wersja z pesto bazyliowym z orzechowym akcentem jest szybką i banalną opcją dla ludzi, którzy cenią sobie prostotę w kuchni. Sos na bazie oliwy i ziół/ warzyw nie oznacza wcale nudnego dania. Bazylia w połączeniu z czosnkiem tworzy ciekawą kompozycję smakową. Można użyć kupnego pesto, ale nie każde jest odpowiednie, bo w składzie może mieć olej zamiast oliwy i być kwaśne. Warto więc zmiażdżyć w moździerzu bądź zblendować świeże listki bazylii i połączyć je potem z oliwą oraz przeciśniętym w prasce czosnkiem, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Alternatywną bazą do pesto mogą być suszone pomidory, które wystarczy tylko zblendować z takimi samymi składnikami, jak do pesto bazyliowego.
Ten przepis zrobisz w kilku prostych krokach. Najlepsze jest to, że nie zajmuje on więcej niż kwadrans.
Wystarczy ugotować al dente ulubiony makaron. Mnóstwo jest teraz w sklepach makaronów pełnoziarnistych, porzuconych przez konsumentów z prozaicznej przyczyny - nie lubią jego smaku. To akurat można obrócić w drugą stronę. Makaron pełnoziarnisty zawiera więcej błonnika, dlatego warto go wybrać. Na patelni wystarczy rozgrzać łyżkę oliwy i po chwili dodać pesto. Musi się lekko podgrzać, by dobrze złączyć z resztą składników. Sprężysty makaron, ugotowany w osolonej wodzie (bez dodatku tłuszczu, ponieważ gorzej potem będzie wchłaniał pesto), wrzucić do sosu i wymieszać. Wierzch można udekorować świeżymi listkami bazylii i orzechami, które lubisz. Ewentualnie możesz posypać całość tartym serem, najlepiej parmezanem, ale spokojnie - tutaj chodzi o kreatywność! Można więc użyć dowolnego sera, który jest akurat w lodówce.
fot. pexels.com/ Lgh_9