Lasagne ze szpinakiem
Dania z makaronu na studencką kieszeńMoże Cię zaskoczyć prostota wykonania swojego ulubionego dania!
Dania z wykorzystaniem makaronu na studencką kieszeń »Jeśli w domu pałęta się po szafkach makaron do lasagne, jakiś ser typu mozzarella i feta warto je wykorzystać w kompozycji ze szpinakiem. Wegetariańska lasagne jest daniem honorowym, w przerwie między jednym a drugim odcinkiem serialu, gdzie potrawa jest gotowa do podania pod koniec seansu.
Nieskomplikowany przepis bazuje na układaniu nieugotowanych płatów makaronu na przemian z sosem w naczyniu żaroodpornym. Aby go przygotować, należy podsmażyć na oleju/oliwie posiekaną cebulę ze szpinakiem. Jeśli jest on mrożony, musi wyparować z niego woda. Gdy będzie już gotowy, dobrze będzie przyprawić go do smaku. Przy szpinaku trzeba być ostrożnym z solą, bo łatwo go przesolić.
Pokrojoną kulkę mozzarelli pokroić w drobną kosteczkę i połączyć z warzywami. Do tego można dodać drugi ser dla podbicia smaku. Taką bazą wyścielać makaron aż do całkowitego wypełniania naczynia bądź wykończenia sosu. Wierzch lasagne przykryć beszamelem, który robi się błyskawicznie z odrobiny masła, mąki pszennej, mleka, gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu. Czas pieczenia zależy od rodzaju użytego makaronu. Najczęściej sięga on 40 minut.
fot. pixabay.com/ RitaE