Dietetyka - kierunek, który warto i chce się studiować
2017-09-25 14:36:56Studia na kierunku Dietetyka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego są doskonałym wyborem, jeżeli w przyszłości chcemy pomagać pacjentom w różnym wieku, z różnymi problemami zdrowotnymi, wykorzystując aktualną wiedzę z zakresu dietetyki.
Zarówno na studiach I-go stopnia – licencjackich (3 letnich), jak i II-go stopnia (2 letnich) – magisterskich, studenci mają okazję uczestniczyć w wielu przedmiotach, które między innymi pozwalają poznać anatomię i fizjologię człowieka, zasady żywienia człowieka - zdrowego, chorego, żywienie sportowców oraz żywienie dzieci, ale także technologię przygotowywania potraw (gotujemy!), specyfikę poszczególnych grup produktów spożywczych (od mięs po cukierki), rodzaje zanieczyszczeń żywności, czy też mikrobiologię. W planie studiów są również zajęcia z marketingu, czy reklamy, dostosowane do realiów otwierania własnego gabinetu. Jednak to, co jest najważniejsze w tych studiach, to zajęcia praktyczne w szpitalach, na różnych oddziałach, które pozwalają wypracować umiejętność współpracy z pacjentem oraz nauczyć się prawidłowego opracowywania zaleceń żywieniowych i komponowania jadłospisów. Dodatkowo, studenci mogą wybierać w ofercie wielu kół naukowych - sama należałam do czterech, dzięki czemu dokładniej mogłam poznać między innymi specyfikę żywienia poza- i dojelitowego, zarówno w klinice naszego Uniwersytetu, jak i - dzięki obozom naukowym - w innych miastach.
Ze względu na praktyczny profil kierunku Dietetyka, już w trakcie studiów można znaleźć pracę. Firmy z wielu branży - od gabinetów dietetycznych, przez siłownie, sklepy ze zdrową żywnością, po firmy produkujące żywność - oferują zarówno staże, jak i pracę, dostosowaną do poziomu kandydata. Na każdym roku zajęć jest dużo, ale da się pogodzić pracę i studia, nawet stacjonarne (dzienne).
W trakcie studiów i po nich miałam możliwość uczestniczenia czynnego i biernego w wielu konferencjach naukowych krajowych i zagranicznych, sympozjach i szkoleniach. Wykładowcy są bardzo otwarci na studentów i chętnie wspierają rozwój naukowy. Po zdobyciu tytułu magistra postanowiłam kontynuować naukę na studiach doktoranckich, dodatkowo prowadzę własny gabinet dietetyczny, współpracuję z prasą i różnymi firmami, a także wykładam na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ogromną zaletą jest to, że zawód ten daje bardzo wiele możliwości.
Dietetyka jest jedną z dziedzin, która zdobywa coraz większe uznanie. Większość chorób ma podłoże dieto-zależne, z czego zdają sobie sprawę zarówno pacjenci, jak i przedstawiciele zawodów medycznych. Sportowcy, osoby odpowiedzialne za żywienie w szkołach, przedszkolach, właściciele restauracji, a także osoby, którym zależy na dbaniu o własne zdrowie, coraz chętniej korzystają z usług dietetycznych. Wybierając ten kierunek można mieć pewność, że będzie się uznanym specjalistą o dużych możliwościach rozwoju. Jestem bardzo zadowolona z ukończenia studiów kierunku Dietetyka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i każdemu gorąco polecam wybranie tego profilu.
Autor tekstu: Wanda Baltaza – absolwentka kierunku Dietetyka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, doktorantka w Zakładzie Biologii Medycznej WUM
ip
fot. Paweł Stępniewski