Kawa - przyjaciel czy wróg?
2015-12-22 17:22:29 | artykuł sponsorowanyO tym, że kawa to ulubiony napój studentów, nawet nie warto dyskutować. Wciąż jeszcze panuje mit, że ten czarny napar ma zły wpływ na młody organizm. Oczywiście, kawa pita w nadmiarze, może być szkodliwa. Zwłaszcza przed sesją egzaminacyjną zdarza się jej nadużywanie, kiedy to nawet nie liczy się wypitych porcji. Jest wiele osób, które wciąż uważają, że kawa jest niezdrowa, jednak większość młodych ludzi zauważa raczej korzyści z jej picia. Poza tym ostatnie badania dowodzą, że picie kawy w umiarkowanych ilościach, ma wiele zalet.
Kawa dobrej jakości, świeżo palona i odpowiednio przyrządzona, sama broni swojej reputacji. Oczywiście, kofeina w nadmiarze nie jest zbyt zdrowa. Normy są jasno określone i nie powinno się ich przekraczać, nawet jeśli jak najdłużej chce się pozostać aktywnym i skoncentrowanym, co jest tak ważne w tuż przed i w czasie sesji egzaminacyjnej.
Rozróżnia się następujące poziomy spożycia kofeiny:
- niski – mniej niż 200 mg kofeiny na dzień,
- średni – 200 - 400 mg,
- wysoki – powyżej 400 mg dziennie.
Naprawdę, nie zniszczą sobie zdrowia ci studenci, którzy spożywają średnio 300 mg kofeiny na dzień, a tyle jest w około 3 - 4 filiżankach kawy. Jednak jest to optymalna, dzienna porcja, a nie ilość spożywana na kilka godzin przed egzaminem.
Kawa pita z umiarem ma pozytywny wpływ na organizm. Naukowcy wciąż odkrywają coraz więcej jej pozytywnych właściwości. Wspomaga ona procesy trawienne, co jest ważną informacją dla tych studentów, którzy pragną schudnąć. Poza tym, pita bez żadnych dodatków, prawie nie ma kalorii, podobnie jak herbata. W okresie zimowym często jesteśmy zziębnięci, zmęczeni, a przed sesją dodatkowo wręcz wykończeni – filiżanka gorącego, aromatycznego kawowego naparu nie tylko rozgrzewa, ale też jest źródłem energii.
Warto pamiętać, że kawa (podobnie jak herbata) zawiera też antyoksydanty i może zmniejszać ilość szkodliwych substancji wywołujących zachorowanie na raka. Związków tych jest w niej o wiele więcej, niż w herbacie. Antyoksydanty zmniejszają też reakcje alergiczne wywołane zanieczyszczeniem środowiska naturalnego.
Dla młodego człowieka, który studiuje i musi przebrnąć przez maraton sesji egzaminacyjnej, najważniejsze są właściwości kawy dodające energii. To jest fakt, który jest uznawany za najważniejszą zaletę „małej czarnej”.
Czasami, kiedy trzeba dużo się uczyć, pojawia się zmęczenie i ból głowy. Aby się go pozbyć, często wystarczy wypić porcję kawowego naparu z łyżeczką świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wizja zbliżających się egzaminów i obawa, że nie ma szans na osiągnięcie dobrych wyników, często są przyczyną depresji. Warto wtedy wiedzieć, że po wypiciu filiżanki kawy, w mózgu pojawia się przypływ serotoniny (zwanej hormonem szczęścia), co pomaga w odzyskaniu lepszego nastroju.
Uczucie senności jest wywoływane przez znajdujący się w mózgu hormon zwany melatoniną. Wydziela się on pod wpływem zmęczenia. Powoduje to zwolnienie tempa metabolizmu - gdy się wydziela, obniża się temperatura ciała, zmniejsza dopływ krwi do mózgu, mięśnie stopniowo tracą napięcie i w końcu wiotczeją, skutkiem czego zasypiamy. Kofeina blokuje ten proces, co pomaga na dłużej zachować koncentrację, dzięki czemu wspomaga proces uczenia się.
Ponadto kawa jest bogatym źródłem niacyny (witaminy z grupy B). Zapotrzebowanie na tę substancję wzrasta, kiedy brakuje energii. Łatwo więc zgadnąć, kiedy studentom jest ona najbardziej potrzebna. Jej niedobór objawia się agresją, nerwowością, cierpnięciem skóry i jej suchością. Oczywiście należy pamiętać, żeby nie pić kawy na noc, zwłaszcza na wieczór przed egzaminem. Należy bowiem pamiętać, że zdobytą wiedzę mózg najlepiej przyswaja w czasie snu, dlatego nocny wypoczynek jest bardzo ważny. Za to rankiem, filiżanka kawy pomoże się rozbudzić, skoncentrować i doda energii.
Naukowcy udowodnili, że kawa pita z umiarem nie jest szkodliwa, zwłaszcza dla uczących się młodych ludzi o stabilnym systemie nerwowym. Wspomaga ona pracę mózgu, przyspiesza refleks i reakcje motoryczne, aktywność fizyczną i psychiczną oraz co najważniejsze – zmniejsza uczucie zmęczenia i senności.
Tym, którzy wciąż upierają się przy tym, że kawa i czekolada są niezdrowe, naukowcy udowadniają, że się mylą. Każdy student może zapytać swojej wiekowej babci, jak udało się jej zachować dobrą pamięć i zapewne usłyszy odpowiedź, że to dzięki kawałkowi czekolady, popijanej kawą. To dzięki antyoksydantom, znajdującym się w tych produktach. Jak udowodniono, polifenole, które występują w ziarnach kawy, przedłużają życie komórek.
Nie trzeba krytykować młodych, którzy lubią kawę, ponieważ spożywana w umiarkowanych ilościach, pomaga studentom się skoncentrować, a przez to łatwiej i szybciej przyswajać wiadomości, zapamiętywać więcej szczegółów. Kawa to nie tylko zawarta w niej kofeina, ale i wiele innych, cennych substancji, minerałów i mikroelementów. Na smak i właściwości tego czarnego naparu ma wpływ nie tylko sama kawa (jej jakość, pochodzenie, stopień i data palenia), ale też sposób przyrządzania. Dlatego chcąc pić naprawdę smaczną kawę, trzeba też zapoznać się z tzw. kulturą przygotowywania kawy.
Specjalistyczny sklep internetowy oferujący ekspresy do kawy, najwyższej jakości kawę ziarnistą, kawę mieloną, w kapsułkach, saszetkach i tabletkach, herbatę, oraz wiele innych dodatków i akcesoriów do przygotowywania kawy. Znajdziecie tu prawie największy wybór ekspresów do kawy w Polsce oraz wiele ciekawych informacji oraz wskazówek co do tego, jak przygotować najlepszą kawę.
artykuł sponsorowany