Projekt budowy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
2021-07-01 08:50:33We wtorek, tj. 6 lipca br. o godzinie 13:00 na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego (ul. Balicka 122) odbędzie się uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Briefing prasowy zaplanowano na godzinę 14:00 na terenie placu budowy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
Ramowy program wydarzenia
- 13:00 - prezentacja, sala nr 1 na Wydziale Technologii Żywności, ul. Balicka 122,
- 13:30 - przejście na plac budowy, wystąpienie JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego dr. hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. UR oraz wmurowanie aktu erekcyjnego,
- 13:45 - wystąpienie zaproszonych gości,
- 14:00 - briefing prasowy,
- 14:15 - poczęstunek przed salą nr 1 znajdującą się na Wydziale Technologii Żywności.
O projekcie "Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności"
Projekt: "Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności" jest współfinansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 1. Gospodarka wiedzy, Działanie 1.1 Infrastruktura badawcza sektora nauki, z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Umowa o dofinansowanie projektu została zawarta 7 października 2019 r. Koszty całkowite projektu wynoszą 65 428 300,79 zł, w tym dofinansowanie 39 933 878,77 zł. Celem strategicznym Projektu jest wzrost innowacyjności sektora rolno-spożywczego w Małopolsce dzięki stworzeniu warunków i odpowiedniej infrastruktury dla większej aktywności badawczo-rozwojowej przedsiębiorstw, prowadzącej do wytworzenia i przygotowania do wprowadzenia na rynek nowych lub znacząco ulepszonych produktów, procesów i usług.
Cele działalności Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności
Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności ma być ośrodkiem z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej żywności oraz przyczyni się do rozwoju nowych produktów, poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku, a także optymalizacji warunków przechowywania i zagospodarowania odpadów. Badania planowane do realizacji w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności zapewnią kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności – począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, następnie przeniesienie wyników badań na skalę półtechniczną, aż po wytworzenie innowacyjnego produktu w tej skali i jego analizę oraz optymalizację warunków przechowywania, a skończywszy na zagospodarowaniu odpadów.
Celem działalności Centrum będzie prowadzenie innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania, dzięki którym możliwe będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek przetwórstwa rolno-spożywczego, zmierzających do:
- produkcji żywności bezpiecznej o wysokiej jakości i walorach prozdrowotnych,
- zapewnienia ekologii produkcji (minimalizacja ilości produktów ubocznych i odpadów, zmniejszenie zużycia energii i wody, ochrona środowiska naturalnego),
- wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego.
Jakie badania będą realizowane w Centrum?
Badania realizowane w części gospodarczej i niegospodarczej Centrum będą obejmować następujące obszary badawcze:
- nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwiają poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów,
- nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności,
- żywność ekologiczna i regionalna,
- produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
- przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego
W obiekcie znajdą się m. in. linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw, specjalistyczne pracownie (sensoryczna z przygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) i laboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych.
W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych i specjalistycznych badań innowacyjnych, które pozwolą na wykonanie różnych prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności.
Przewidywana data zakończenia projektu
Projekt obejmuje zaprojektowanie i wybudowanie obiektu, a następnie wyposażenie go w niezbędny sprzęt i aparaturę. Planowany termin zakończenia realizacji projektu to 29 stycznia 2023 r. Zgodnie z umową zawartą z generalnym wykonawcą realizowaną w trybie "zaprojektuj i wybuduj" obiekt powinien zostać oddany do użytkowania do 31 sierpnia 2022 r.
ip
fot. Materiały Prasowe
źródło: urk.edu.pl