Uroczysta Inauguracja 71. roku akademickiego 2023/2024 na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
2023-10-04 14:07:04Uroczysta Inauguracja 71. roku akademickiego 2023/2024 na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie odbędzie się 5. października br. o godzinie 11.00 w Centrum Kongresowym URK przy al. 29 Listopada 46.
Podczas Immartykulacji indeksy odbierze 8 przedstawicieli studentów studiów stacjonarnych I stopnia. Uroczystość inauguracji poprzedzona zostanie Mszą Świętą o godz. 9.00 w kościele pod wezwaniem Pana Jezusa Dobrego Pasterza przy ul. Dobrego Pasterza 4.
Program uroczystości
- ”Gaude Mater Polonia”
- Otwarcie uroczystości i przemówienie inauguracyjne JM Rektora dr hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. URK
- Immatrykulacja
- ”Gaudeamus igitur”
- Wręczenie odznaczeń i medali
- Wystąpienia zaproszonych gości
- Wystąpienie przedstawiciela Uczelnianej Rady Samorządu Studentów
- Wykład inauguracyjny
- dr. inż. Tomasza Czecha, prof. URK pt. „Od pomysłu do innowacji – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie uczelnią przyszłości”.
Podczas Inauguracji nastąpi wręczenie po raz pierwszy Stypendium im. Zofii i Jana Włodków na rok akademicki 2023/2024, którego w towarzystwie JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr. hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. URK dokona Wiceprezes Fundacji im. Zofii i Jana Włodków dr Agata Wołkowska-Wolska.
Swój udział w Inauguracji potwierdziło wielu znamienitych gości: przedstawicieli władz państwowych, województwa, samorządu i służb mundurowych, a także Parlamentarzystów, m.in.:
- Piotr Nowacki – Doradca Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej
- Profesor Stanisław Kistryn – Wiceprzewodniczący Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego
- Mateusz Małodziński – II Wicewojewoda Małopolski
- Halina Cimer – Małopolski Wicekurator Oświaty
- Łukasz Półchłopek – Dyrektor Departamentu Rozwoju i Analiz Krajowego Zasobu Nieruchomości
- Magdalena Kachnowicz – Dyrektor Biura Programów dla Studentów Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej
- Łukasz Wieczorek – Zastępca Dyrektora Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi
- Paweł Szczygieł – Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krakowie
- Rafał Rostecki – Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Krakowie
- Agnieszka Szewczyk–Kuta – Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii
- Piotr Śliwa – Powiatowy Lekarz Weterynarii
- Kazimierz Barczyk – Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego, Przewodniczący Stowarzyszenia Gmin i Powiatów Małopolski
- Jerzy Muzyk – Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa
- Rafał Komarewicz – Przewodniczący Rady Miasta Krakowa
- Piotr Goraj – Przewodniczący Rady Powiatu w Krakowie
- płk Marcin Siudziński – Dowódca 11-tej Małopolskiej Brygady Obrony Terytorialnej
- ppłk Zbigniew Pustułka – Szef Ośrodka Zamiejscowego w Krakowie Centralnego Wojskowego Centrum Rekrutacji
- podinspektor Tomasz Bojanowski – Zastępca Komendanta Miejskiego Policji w Krakowie
- Starszy brygadier Paweł Żaba – Zastępca Małopolskiego Komendanta Wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej, członek Rady Absolwentów
- bryg. Marek Chwała – Komendant Szkoły Aspirantów Państwowej Straży w Krakowie
- Tadeusz Trzmiel – Prezes Zarządu Krakowskiego Holdingu Komunalnego
- Piotr Ziętara – Prezes Zarządu Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji S.A.
- Wojciech Szczepanik – Członek Zarządu
- Małgorzata Wasserman
- Jerzy Fedorowicz
- Stanisław Hodorowicz
W Inauguracji udział weźmie także wielu innych znamienitych gości.
Uniwersytet Rolniczy dla kandydatów w roku akademickim 2023/2024 przygotował łącznie 4964 miejsc na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia, z czego:
- na studiach stacjonarnych I stopnia przygotowano 2285 miejsc, a na studiach niestacjonarnych I stopnia – 780 miejsc
- na studiach stacjonarnych II stopnia 1209 miejsc i na studiach niestacjonarnych II stopnia 690 miejsc
W roku akademickim 2023/2024, Uniwersytet Rolniczy oferuje kandydatom naukę na 31 kierunkach studiów polskojęzycznych oraz 7 angielskojęzycznych. W ofercie Uczelni znajduje się także Szkoła Doktorska oraz studia podyplomowe, w tym MBA.
Łączna liczba studentów URK na studiach I i II stopnia (stan na 03.10.2023 r.)
Studenci stacjonarni - 5776 i 153 cudzoziemców
Studenci niestacjonarni - 1706 i 8 cudzoziemców
Razem – 7482 osoby i 161 cudzoziemców, czyli łącznie 7643 studentów.
Łączna liczba pracowników (stan na 31.08.2023 r.)
Łącznie 1475 pracowników (pełnozatrudnionych i niepełnozatrudnionych), w tym:
nauczycieli akademickich –726 osób (pełnozatrudnionych i niepełnozatrudnionych)
profesorów 347 osób (tytularnych i na stanowisku profesora URK).
Najpopularniejsze kierunki w roku akademickim 2023/2024:
Na studia stacjonarne I stopnia zarejestrowało się łącznie 7703 osoby(stan na 28.09.2023 r.), czyli w skali Uczelni były to blisko 3,4 rej./miej. Przyjętych na studia I stopnia zostało 2536 osób (w tym na studia stacjonarne 2072 osób i 464 osoby na studia niestacjonarne) – stan na 28.09.2023 r. W tegorocznej rekrutacji największą popularnością wśród kandydatów na studia stacjonarne I stopnia cieszyły się kierunki: weterynaria (9,2 rej./miej.), etologia i psychologia zwierząt (7,8 rej./miej.), etologia i psychologia zwierząt (7,8 rej./miej.), architektura krajobrazu (5,1 rej./miej.), dietetyka (4,9 rej./miej.), biotechnologia (4,4 rej./miej.). Z kolei najmniejszą popularnością cieszyły się studia niestacjonarne na kierunkach: biogospodarka i gospodarka przestrzenna. Na studia stacjonarne ogółem było 1,48 rej./miej.
Oferowane kierunki studiów w języku polskim :
- architektura krajobrazu
- biogospodarka
- bioinformatyka i analiza danych
- bioinżynieria zwierząt
- biologia stosowana
- biotechnologia
- browarnictwo i słodownictwo
- dietetyka
- ekonomia
- etologia i psychologia zwierząt
- gastronomia i catering dietetyczny – NOWOŚĆ!
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- inżynieria i gospodarka wodna
- inżynieria mechatroniczna
- inżynieria środowiska
- jakość i bezpieczeństwo środowiska
- leśnictwo
- ochrona środowiska
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- ogrodnictwo
- rolnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- technologia żywności i żywienie człowieka
- transport i logistyka
- weterynaria
- winogrodnictwo i enologia
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zootechnika
Kierunki prowadzone w j. angielskim:
- International Master of Horticultural Science, II st
- Environmental and Plant Biotechnology, II st.
- Economy (International Master Double Degree Program in Business), II st.
- Enviromental Protection, II st.
- Agriculture, I, II st.
- Food Engineering, II st.
- Food Processing, Safety and Quality, I st.
Nowość w ofercie rekrutacyjnej
Od października 2023/2024 na Wydziale Technologii Żywności uruchomiono nowy kierunek studiów inżynierskich gastronomia i catering dietetyczny, w formie zarówno stacjonarnej, jak i niestacjonarnej. Uczelnia oferuje na tym kierunku 30 miejsc na studiach stacjonarnych I stopnia i 30 na studiach niestacjonarnych I stopnia. Studia mają wypełnić lukę na rynku edukacyjnym, która umożliwi młodzieży o wykształceniu średnim i zawodowym (m.in. technik żywienia i usług gastronomicznych) rozwój osobisty oraz zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy, w tym piastowania stanowisk kierowniczych, w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych lub do uruchomienia własnej działalności gospodarczej. Kształcenie będzie trwało 7 semestrów i skoncentrowane będzie na najbardziej aktualnych trendach na rynku dotyczących m.in. organizacji i zarządzania w gastronomi, nowoczesnych systemów produkcji potraw i ich dystrybucji, cateringu dietetycznego, obsługi konsumenta, grafiki i carvingu w owocach i warzywach, neurogastronomii, sztuki dekorowania stołów i potraw, gastronomii molekularnej, zasad projektowania nowych produktów spożywczych oraz procesów produkcji potraw, doboru opakowań, dziedzictwa kulinarnego, podstaw dietetyki, przygotowywania potraw i jadłospisów dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych czy kulturowych, przygotowania potraw tradycyjnych i regionalnych. Ponadto, w czasie praktyk zawodowych studenci będą mieli kontakt z rzeczywistymi problemami firm gastronomicznych. Zgodnie z potrzebami pracodawców mocny akcent stawiamy na rozwój kompetencji miękkich i przedsiębiorczości, stąd przedmioty takie jak savoir-vivre i protokół dyplomatyczny, komunikacja interpersonalna, autoprezentacja i negocjacje, tworzenie biznesplanów czy zarządzanie karierą.
Ogólne informacje na temat uczelni
W ciągu 70 lat istnienia mury uczelni opuściło 94282 absolwentów. Nadano stopień doktora 1773 osobom, habilitowano 674 naukowców, a 247 osób uzyskało profesury.
Obecnie URK zatrudnia 1494 pracowników (stan na 31.05.2023 r. ) w tym 734 nauczycieli akademickich i 760 pozostałych pracowników. Kadrę akademicką tworzy 82 profesorów tytularnych, 257 doktorów habilitowanych, 333 doktorów i 62 magistrów. W pozostałej grupie jest 279 pracowników administracji, 214 technicznych, 204 obsługi, 25 bibliotecznych oraz 38 pracowników LZD w Krynicy.
Uczelnia oferuje na studiach stacjonarnych I stopnia i jednolitych magisterskich 25 kierunków inżynierskich i 3 licencjackie (w 24 specjalnościach inżynierskich i 2 licencjackich) oraz jeden kierunek jednolity. Studia niestacjonarne I stopnia prowadzi na 17 kierunkach inżynierskich i 2 licencjackich (w 14 specjalnościach inżynierskich, 2 licencjackich). Studia stacjonarne II stopnia realizowane są na 25 kierunkach w 40 specjalnościach, a niestacjonarne na 19 kierunkach i 27 specjalnościach.
Na URK na wszystkich typach i stopniach studiów kształci się 7005 studentów (dane GUS S-10 stan na dzień 31.12.2022 r.), w tym 5461 na studiach stacjonarnych, a 1544 na niestacjonarnych. Dodatkowo na 14 kierunkach podyplomowych uczestniczy 324 słuchaczy. Na studiach doktoranckich jest 50 osób, a w szkole doktorskiej 95 osób , w tym 26 obcokrajowców.
W wyniku ewaluacji działalności naukowej za lata 2017-2021 uczelnia uzyskała w 4 dziedzinach jedną kategorię A+, 3 kat. A i 8 B+. URK spełnia z nadmiarem wymogi uniwersytetu klasycznego. Dzięki uzyskanym kategoriom naukowym uczelnia ma uprawnienia do nadawania stopni naukowych w 12 dyscyplinach. W 2023 r. planowany jest nabór kandydatów do szkoły doktorskiej z dyscypliny nauki biologiczne, natomiast w 2024 r. prawdopodobnie rozszerzymy kształcenie o doktorantów z dyscypliny weterynaria. Przewidujemy również realizację doktoratów wspólnych z innymi instytucjami naukowymi, w tym międzynarodowymi ( JOINT DEGREE).W ciągu ostatnich 10 lat naukowcy z URK opublikowali 11124 artykułów naukowych, 460 monografii i 9 podręczników akademickich. Ich prace były cytowane prawie 59 tys. (Scopus). Uzyskali ochronę patentową na 122 wynalazków. Zrealizowali krajowych 312 projektów badawczych o wartości 129,88 mln zł oraz 26 projektów międzynarodowych o wartości 61,5 mln zł. W badaniach krajowych jest 215 grantów Narodowego Centrum Nauki o wartości 71 mln zł). Przeprowadzili 597 badań zamawianych o wartości 70,6 mln zł.
Nowoczesna infrastruktura tj. 3 kampusy, 11 obiektów dydaktycznych, stacje doświadczalne (ok. 450 ha), Leśny Zakład Doświadczalny w Krynicy-Zdrój (blisko 6400 ha) gwarantują dogodne warunki dydaktyczne dla studentów jak i możliwość rozwoju naukowego dla pracowników. Uczelnia prowadzi co roku kilkaset tematów badawczych, organizowanych jest wiele konferencji, sympozjów i seminariów krajowych oraz międzynarodowych stanowiących płaszczyznę do dyskusji i wymiany doświadczeń. Pracownicy naukowo-dydaktyczni utrzymują ścisłą współpracę z firmami, izbami rolniczymi oraz organami administracji państwowej i samorządowej, dzięki której możliwe jest upowszechnianie wyników prowadzonych badań. Uczelnia zapewnia profesjonalne przygotowanie specjalistów w dziedzinie nauk: rolniczych, leśnych, biologicznych, weterynaryjnych, ekonomicznych, przyrodniczych, technicznych. Ponadto prowadzone są badania w wielu strategicznych i innowacyjnych dziedzinach, skupiających się wokół sektora Life Science. Uczelnia jest wysoko ceniona w kraju i za granicą, stawia na jakość, mobilność i innowacyjne rozwiązania. Absolwenci otrzymują zatrudnienie w najlepszych przedsiębiorstwach działających w Polsce i na świecie. Studia na URK to nie tylko edukacja w świetnie zaopatrzonym zapleczu naukowo-dydaktycznym pod okiem wybitnych naukowców, ale również tętniąca życiem społeczność studencka. W swojej ofercie URK proponuje studentom i pracownikom wyjazdy zagraniczne m.in. w ramach programu ERASMUS+, stwarzając tym samym okazję do zdobycia cennego doświadczenia. URK to połączenie tradycji z nowoczesnością, co gwarantuje rozwój intelektualny i zwiększa szanse naszych absolwentów na rynku pracy.
Od wielu lat Uczelnia łączy rozwój naukowy z gospodarką. Żywność, środowisko i energia to sztandarowe problemy badawcze jakimi zajmuje się Uniwersytet Rolniczy. Pracownicy naukowo-dydaktyczni utrzymują ścisłą współpracę z firmami, izbami rolniczymi oraz organami administracji państwowej i samorządowej, dzięki której możliwe jest upowszechnianie wyników prowadzonych badań. Uczelnia oferuje także naukę w Szkole Doktorskiej oraz studia podyplomowe, w tym MBA. Szkoła Doktorska umożliwia doktorantom kształcenie interdyscyplinarne oraz uzyskanie wysokich kompetencji i osiągnięcie samodzielności naukowej w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie naukowej: nauki leśne, rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo, w dziedzinie nauk inżynieryjno-technicznych: inżynieria lądowa i transport, inżynieria mechaniczna, inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka, a także w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie naukowej: ekonomia i finanse. Studenci mają do dyspozycji cztery domy studenckie: I Dom Akademicki „Bratniak”, Dom Studencki Nr II „Młodość", Dom Studencki Nr III „Oaza", Dom Studencki Nr IV „Czwórka +”. Uniwersytet oferuje pomoc materialną studentom w postaci szerokiego wachlarza stypendiów. Studia na UR przeznaczone są dla wszystkich tych, którym bliskie są zagadnienia z zakresu nauk przyrodniczych, technicznych, rolniczych, leśnych, weterynaryjnych, a także ekonomicznych. Absolwenci zatrudniani są w najlepszych przedsiębiorstwach działających w Polsce.
Historia uczelni
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie jest jedną z wiodących Uczelni w dziedzinie nauk przyrodniczych w Polsce. Uczelnia wywodzi się z Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie od 1890 roku rozwijały się nauki rolnicze i leśne. W tym roku Uczelnia obchodzić będzie Jubileusz 70-lecia.
Pierwsze próby nauczania rolnictwa na poziomie akademickim podjęto w Polsce pod koniec XVIII wieku.
W 1776 r. ks. Hugo Kołłątaj zaproponował wprowadzenie do projektu reform Szkoły Głównej Koronnej postulatu o utworzeniu Katedry Rolnictwa. Powołana w 1806 r. Katedra Gospodarstwa Wiejskiego istniała tylko trzy lata. Późniejsze wielokrotne starania o wznowienie nauczania rolnictwa w Akademii Krakowskiej nie zostały zrealizowane. Dopiero w 1890 r. przy Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Jagiellońskiego powstało 3-letnie Studium Rolnicze, przekształcone w 1923 r. w Wydział Rolniczy UJ. Pomyślny rozwój Wydziału przerwała II wojna światowa. W trudnych warunkach okupacji organizowano studia konspiracyjne i tajne nauczanie. Po wojnie Wydział wznowił swoją działalność rozbudowując struktury i w 1946 r. przekształcony został w Wydział Rolniczo-Leśny. Trzy lata później w 1949 r. powołano na Uniwersytecie odrębny Wydział Leśny, na który niestety w 1951 r. wstrzymano rekrutację.
Wydział Rolniczy UJ stanowił podstawę utworzenia w 1953 r. Wyższej Szkoły Rolniczej w Krakowie. Odegrał on istotną rolę w kształceniu studentów i kadry naukowej, która przyczyniła się do rozwoju Uczelni oraz powstania w jej strukturach kolejnych wydziałów.
Wyższą Szkołę Rolniczą w 1972 r. przemianowano na Akademię Rolniczą, a rozporządzeniem Rady Ministrów z 12 września 1978 r. nadano imię Hugona Kołłątaja – prekursora nauk rolniczych w Polsce.
11 kwietnia 2008 roku Uczelnia uzyskała status Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Ważniejsze daty w historii Uczelni:
1776 Postulat utworzenia w Akademii Krakowskiej Katedry Rolnictwa
1806 - 1809 Katedra Gospodarstwa Wiejskiego
1890 - 1923 Studium Rolnicze przy Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Jagiellońskiego
1923 Wydział Rolniczy Uniwersytetu Jagiellońskiego
1946 - 1949 Wydział Rolniczo-Leśny Uniwersytetu Jagiellońskiego
1949 Wydział Rolniczy i Wydział Leśny Uniwersytetu Jagiellońskiego
1953 - 1972 Wyższa Szkoła Rolnicza
1972 Akademia Rolnicza
1978 Akademia Rolnicza im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
2008 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Historia powstania wydziałów
1953 Wydział Zootechniczny (obecnie Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
1955 Wydział Melioracji Wodnych (obecnie Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji)
1963 Wydział Leśny (reaktywowany)
1968 Wydział Ogrodniczy
1973 Zamiejscowy Wydział Ekonomiki i Obrotu Rolnego w Rzeszowie (włączony w struktury Uniwersytetu Rzeszowskiego w 2001 r.)
1977 Wydział Techniki i Energetyki Rolnictwa (później - Wydział Agroinżynierii, a obecnie Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki)
1994 Wydział Technologii Żywności
2003 Międzywydziałowe Studium Biotechnologii (obecnie Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)
2009 Architektura Krajobrazu – Studia międzywydziałowe
2010 Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ-UR
2014 Przekształcenie Wydziału Ogrodniczego w Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa
2014 Włączenie Architektury Krajobrazu - Studiów Międzywydziałowych w strukturę Wydziału Inżynierii Środowiska i Geodezji
ip
fot. materiały prasowe