Wyniki I etapu rekrutacji na studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
2023-07-20 08:27:20Do 21 lipca br. trwa składanie dokumentów na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. W pierwszej turze rekrutacji na studia stacjonarne I stopnia, na liście najpopularniejszych kierunków znalazły się: weterynaria (9,2 rej./miej.), etologia i psychologia zwierząt (7,82 rej./miej.), dietetyka (4,94 rej./miej.) oraz architektura krajobrazu (5,09 rej./miej.). Najmniejszym zainteresowaniem cieszyły się kierunki: rolnictwo (0,78 rej./miej.), biogospodarka (0,84 rej./miej.) oraz bioinformatyka i analiza danych (0,53 rej./miej.). Łącznie na studia I stopnia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie zarejestrowało się 6025 kandydatów (stan na 12 lipca) na oferowanych 2285 miejsc, czyli ogółem było 2,64 rej./miej.
Informacje na temat terminów kolejnych tur rekrutacji będą zamieszczane na bieżąco na stronie: https://rekrutacja.urk.edu.pl/index/site/3292
Aktualnie już trwa II tura rekrutacji na następujące kierunki studiów stacjonarnych I stopnia:
- do 21 sierpnia 2023 r. - geodezja i kartografia; gospodarka przestrzenna; inżynieria środowiska (stacj.); inżynieria i gospodarka wodna
- do 27 sierpnia 2023 r. - biogospodarka; ochrona środowiska; rolnictwo; ekonomia; zarządzanie
W roku akademickim 2023/2024 Uniwersytet Rolniczy oferuje kandydatom naukę na 31 kierunkach studiów polskojęzycznych oraz 7 angielskojęzycznych. Pierwsza tura rekrutacji rozpoczęła się 1 czerwca i trwała do 12 lipca br. Ogłoszenie wyników nastąpiło 17 lipca, a przyjmowanie dokumentów z I tury rekrutacji potrwa do 21 lipca.
Dla kandydatów przygotowano łącznie 4964 miejsc na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia (z czego na studiach stacjonarnych I stopnia przygotowano 2285 miejsc, a na studiach niestacjonarnych I stopnia – 780 miejsc).
Oferowane kierunki studiów w języku polskim:
- architektura krajobrazu
- biogospodarka
- bioinformatyka i analiza danych
- bioinżynieria zwierząt
- biologia stosowana
- biotechnologia
- browarnictwo i słodownictwo
- dietetyka
- ekonomia
- etologia i psychologia zwierząt
- gastronomia i catering dietetyczny – NOWOŚĆ!
- geodezja i kartografia
- gospodarka przestrzenna
- inżynieria i gospodarka wodna
- inżynieria mechatroniczna
- inżynieria środowiska
- jakość i bezpieczeństwo środowiska
- leśnictwo
- ochrona środowiska
- odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- ogrodnictwo
- rolnictwo
- sztuka ogrodowa
- technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- technologia żywności i żywienie człowieka
- transport i logistyka
- weterynaria
- winogrodnictwo i enologia
- zarządzanie
- zarządzanie i inżynieria produkcji
- zootechnika
Kierunki prowadzone w j. angielskim:
- International Master of Horticultural Science, II st
- Environmental and Plant Biotechnology, II st.
- Economy (International Master Double Degree Program in Business), II st.
- Enviromental Protection, II st.
- Agriculture, I, II st.
- Food Engineering, II st.
- Food Processing, Safety and Quality, I st.
Łączna liczba studentów URK na studiach I i II stopnia (stan na 31.12.2022 r.)
Studenci stacjonarni - 5317 i 144 cudzoziemców
Studenci niestacjonarni - 1538 i 6 cudzoziemców
Razem – 6855 osoby i 150 cudzoziemców, czyli łącznie 7005 studentów
Nowość
Nowością w roku akademickim 2023/2024 jest kierunek studiów inżynierskich: gastronomia i catering dietetyczny na Wydziale Technologii Żywności w formie zarówno stacjonarnej, jak i niestacjonarnej.
Uczelnia oferuje na tym kierunku 30 miejsc na studiach stacjonarnych I stopnia i 30 na studiach niestacjonarnych I stopnia. Studia mają wypełnić lukę na rynku edukacyjnym, która umożliwi młodzieży o wykształceniu średnim i zawodowym (m.in. technik żywienia i usług gastronomicznych) rozwój osobisty oraz zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy, w tym piastowania stanowisk kierowniczych, w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych lub do uruchomienia własnej działalności gospodarczej. Kształcenie będzie trwało 7 semestrów i skoncentrowane będzie na najbardziej aktualnych trendach na rynku dotyczących m.in. organizacji i zarządzania w gastronomi, nowoczesnych systemów produkcji potraw i ich dystrybucji, cateringu dietetycznego, obsługi konsumenta, grafiki i carvingu w owocach i warzywach, neurogastronomii, sztuki dekorowania stołów i potraw, gastronomii molekularnej, zasad projektowania nowych produktów spożywczych oraz procesów produkcji potraw, doboru opakowań, dziedzictwa kulinarnego, podstaw dietetyki, przygotowywania potraw i jadłospisów dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych czy kulturowych, przygotowania potraw tradycyjnych i regionalnych. Ponadto, w czasie praktyk zawodowych studenci będą mieli kontakt z rzeczywistymi problemami firm gastronomicznych. Zgodnie z potrzebami pracodawców mocny akcent stawiamy na rozwój kompetencji miękkich i przedsiębiorczości, stąd przedmioty takie jak savoir-vivre i protokół dyplomatyczny, komunikacja interpersonalna, autoprezentacja i negocjacje, tworzenie biznesplanów czy zarządzanie karierą.
ip
fot. materiały prasowe