Z życia Uczelni - Studia

Wyniki I etapu rekrutacji na studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

2023-07-20 08:27:20

Do 21 lipca br. trwa składanie dokumentów na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. W pierwszej turze rekrutacji na studia stacjonarne I stopnia, na liście najpopularniejszych kierunków znalazły się: weterynaria (9,2 rej./miej.), etologia i psychologia zwierząt (7,82 rej./miej.), dietetyka (4,94 rej./miej.) oraz architektura krajobrazu (5,09 rej./miej.). Najmniejszym zainteresowaniem cieszyły się kierunki: rolnictwo (0,78 rej./miej.), biogospodarka (0,84 rej./miej.) oraz bioinformatyka i analiza danych (0,53 rej./miej.). Łącznie na studia I stopnia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie zarejestrowało się 6025 kandydatów (stan na 12 lipca) na oferowanych 2285 miejsc, czyli ogółem było 2,64 rej./miej.

rekrutacja urkInformacje na temat terminów kolejnych tur rekrutacji będą zamieszczane na bieżąco na stronie: https://rekrutacja.urk.edu.pl/index/site/3292

Aktualnie już trwa II tura rekrutacji na następujące kierunki studiów stacjonarnych I stopnia:

  • do 21 sierpnia 2023 r. - geodezja i kartografia; gospodarka przestrzenna; inżynieria środowiska (stacj.); inżynieria i gospodarka wodna
  • do 27 sierpnia 2023 r. - biogospodarka; ochrona środowiska; rolnictwo; ekonomia; zarządzanie

W roku akademickim 2023/2024 Uniwersytet Rolniczy oferuje kandydatom naukę na 31 kierunkach studiów  polskojęzycznych oraz 7 angielskojęzycznych. Pierwsza tura rekrutacji rozpoczęła się 1 czerwca  i trwała do 12 lipca br. Ogłoszenie wyników nastąpiło 17 lipca, a przyjmowanie dokumentów z I tury rekrutacji potrwa do 21 lipca. 

Dla kandydatów przygotowano łącznie 4964 miejsc na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia (z czego na studiach stacjonarnych I stopnia przygotowano 2285 miejsc, a na studiach niestacjonarnych I stopnia – 780 miejsc).

Oferowane kierunki studiów w języku polskim: 

  1. architektura krajobrazu
  2. biogospodarka
  3. bioinformatyka i analiza danych
  4. bioinżynieria zwierząt
  5. biologia stosowana
  6. biotechnologia
  7. browarnictwo i słodownictwo
  8. dietetyka
  9. ekonomia
  10. etologia i psychologia zwierząt
  11. gastronomia i catering dietetyczny – NOWOŚĆ!
  12. geodezja i kartografia
  13. gospodarka przestrzenna
  14. inżynieria i gospodarka wodna
  15. inżynieria mechatroniczna
  16. inżynieria środowiska
  17. jakość i bezpieczeństwo środowiska
  18. leśnictwo
  19. ochrona środowiska
  20. odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
  21. ogrodnictwo
  22. rolnictwo
  23. sztuka ogrodowa
  24. technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
  25. technologia żywności i żywienie człowieka
  26. transport i logistyka
  27. weterynaria
  28. winogrodnictwo i enologia
  29. zarządzanie
  30. zarządzanie i inżynieria produkcji
  31. zootechnika

Kierunki prowadzone w j. angielskim:

  1. International Master of Horticultural Science, II st
  2. Environmental and Plant Biotechnology, II st.
  3. Economy (International Master Double Degree Program in Business), II st.
  4. Enviromental Protection, II st.
  5. Agriculture, I, II st.
  6. Food Engineering, II st.
  7. Food Processing, Safety and Quality, I st.

Łączna liczba studentów URK na studiach I i II stopnia (stan na 31.12.2022 r.)

Studenci stacjonarni - 5317 i 144 cudzoziemców
Studenci niestacjonarni - 1538 i 6 cudzoziemców
Razem – 6855 osoby i 150 cudzoziemców, czyli łącznie 7005 studentów

Nowość

Nowością w roku akademickim 2023/2024 jest kierunek studiów inżynierskich: gastronomia i catering dietetyczny na Wydziale Technologii Żywności w formie zarówno stacjonarnej, jak i niestacjonarnej.

Uczelnia oferuje na tym kierunku 30 miejsc na studiach stacjonarnych I stopnia i 30 na studiach niestacjonarnych I stopnia. Studia mają wypełnić lukę na rynku edukacyjnym, która umożliwi młodzieży o wykształceniu średnim i zawodowym (m.in. technik żywienia i usług gastronomicznych) rozwój osobisty oraz zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy, w tym piastowania stanowisk kierowniczych, w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych lub do uruchomienia własnej działalności gospodarczej. Kształcenie będzie trwało 7 semestrów i skoncentrowane będzie na najbardziej aktualnych trendach na rynku dotyczących m.in. organizacji i zarządzania w gastronomi, nowoczesnych systemów produkcji potraw i ich dystrybucji, cateringu dietetycznego, obsługi konsumenta, grafiki i carvingu w owocach i warzywach, neurogastronomii, sztuki dekorowania stołów i potraw, gastronomii molekularnej, zasad projektowania nowych produktów spożywczych oraz procesów produkcji potraw, doboru opakowań, dziedzictwa kulinarnego, podstaw dietetyki, przygotowywania potraw i jadłospisów dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych czy kulturowych, przygotowania potraw tradycyjnych i regionalnych. Ponadto, w czasie praktyk zawodowych studenci będą mieli kontakt z rzeczywistymi problemami firm gastronomicznych. Zgodnie z potrzebami pracodawców mocny akcent stawiamy na rozwój kompetencji miękkich i przedsiębiorczości, stąd przedmioty takie jak savoir-vivre i protokół dyplomatyczny, komunikacja interpersonalna, autoprezentacja i negocjacje, tworzenie biznesplanów czy zarządzanie karierą.

ip

fot. materiały prasowe

Słowa kluczowe: URK, rekrutacja, wyniki, studia, studenci
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Jakie są formy egzaminÃłw i zaliczeń na studiach?
Jakie są formy egzaminów i zaliczeń na studiach?

Zobacz, czego możesz się spodziewać na zajęciach.

Polecamy
Zobacz, jakie są najciekawsze kierunki studiÃłw związanych z Åźywieniem.
Najciekawsze kierunki studiów gastronomicznych w Polsce

Zobacz, jakie są najciekawsze kierunki studiów związane z żywieniem!

Seminarium na studiach - co to jest?
Seminarium na studiach - co to jest?

Na czym polega seminarium i kto je prowadzi?

Ostatnio dodane
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Ostatnio komentowane
Zimowa rekrutacja na UZ
Zimowa rekrutacja na UZ Zielona Góra

Na Uniwersytecie Zielonogórskim trwają przygotowania do zimowej rekrutacji na studia II stopnia.

Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej
Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej Szczecin

Chcesz znaleźć dla siebie odpowiednie studia? Wcale nie jest za późno! Przyjdź na Akademię Morską w Szczecinie!

Popularne
Zobacz, jak złoÅźyć podanie i zrezygnować ze studiÃłw!
Jak zrezygnować ze studiów? - Wzór podania i skreślenie z listy studentów

Zobacz, jak złożyć podanie i zrezygnować ze studiów!

Wzór umowy najmu
Wzór umowy najmu

Zobacz wzór umowy najmu! Wystarczy uzupełnić dane i gotowe!

Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!
Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!

Najlepsze kierunki studiów realizowane na uczelniach w całej Polsce zostały wyłonione do specjalnego dofinansowania z nowej dotacji projakościowej.