Chipsy przyczyną nowotworów?
2009-02-18 10:47:00Polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia doszli do wniosku, że ziemniaczane przetwory mogą powodować choroby serca i układu nerwowego. Czy to koniec chipsów?
Wszystko przez akrylamid, który przy 120 stopniach Celcjusza wytwarza się z przetworów zawierających skrobię. Obecnie najczęściej możemy spotkać go w płatkach kukurydzianych, frytkach i chipsach.
Było wiadomo, że akrylamid jest substancją toksyczną, osłabia nasz układ nerwowy i zwiększa ryzyko zachorowań na nowotwory. Najnowsze badania wykazały jednak, że może przyczyniać się też do chorób serca.
Naukowcy zwracają uwagę, że substancja ta może być szczególnie niebezpieczna dla dzieci. Jest to bowiem trucizna a w takim wypadku stężenie po spożyciu porównuje się do masy ciała człowieka. Dlatego - ich zdaniem - pierwszym krokiem powinno być wycofanie chipsów ze szkolnych sklepików.
W marcu tekst o polskich odkryciach związanych z akrylamidem wydrukowany zostanie w magazynie "American Journal of Clinical Nutrition".
za tvn24.pl/jg
Fot. sxc