Nowe oblicze karpia - na Wydziale Technologii Żywności realizowany jest międzyuczelniany projekt
2022-04-25 10:58:32Na Wydziale Technologii Żywności realizowany jest projekt o wartości 2 161 000 PLN pt. „Opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych przetworów z niesprzedawalnych karpi wigilijnych”.
Jak jest cel projektu?
Międzyuczelniany projekt realizowany jest w Katedrze Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, Katedrze Chemii oraz Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, we współpracy z Katedrą Technologii i Chemii Mięsa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Celem projektu jest opracowanie technologii wytwarzania półproduktów z „poświątecznego” karpia, które dzięki innowacyjnemu i synergistycznemu działaniu czynników utrwalających pozwolą na otrzymanie wyrobów o świeżym wyglądzie oraz cechach preferowanych przez konsumentów. W projekcie zostanie wykorzystana powłoka polisacharydowo-białkowa z dodatkiem ekstraktów ziół, w celu wydłużenia świeżości produktu.
Kierownikiem projektu jest dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK. Okres realizacji prac to listopad 2021 – lipiec 2023.
Dr inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK, email: j.tkaczewska@urk.edu.pl
Operacja pt.: „Opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych przetworów z niesprzedanych karpi wigilijnych” finansowanego ze środków Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania innowacje, o których mowa art. 47 rozporządzenia nr 508/2014 w zakresie Priorytet 2 – Wspieranie akwakultury zrównoważonej środowiskowo, zasobooszczędnej, innowacyjnej, konkurencyjnej i opartej na wiedzy zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze”, umowa nr 00002-6521.1-OR0600001/20/21
ip
fot. materiały prasowe