Z życia Uczelni - Studia

Najlepsze zespoły Startup School UR nagrodzone!

2021-05-04 13:20:43

Poznaliśmy zwycięzców I Edycji Konkursu „Startup School UR”, realizowanego w ramach Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. „Startup School UR” to cykl warsztatów dedykowanych dla pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Startup School UR

O I edycji "Startup School UR"

Celem warsztatów było wsparcie pracowników Uniwersytetu oraz Zespołów badawczych działających na rzecz nauki w zakresie transformacji ich odkrywczego i wynalazczego potencjału w innowacyjne przedsiębiorstwa. W trakcie kilku tygodni intensywnej pracy, pod okiem ekspertów z Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie oraz zaproszonych ekspertów i warsztatowców, uczestnicy zdobyli doświadczenie oraz wiedzę potrzebną w tworzeniu podstaw własnego biznesu z wykorzystaniem najbardziej efektywnych metodologii właściwych dla rozwoju projektów innowacyjnych. Całość szkoleń została przeprowadzona dzięki realizacji Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”.

Zwycięzcy projektu

W wyniku obrad Komisji Oceniającej, wyłoniono i nagrodzono następujące Zespoły:
I Miejsce zostało przyznane Zespołowi: Sposób wytwarzania hydrolizatów białkowych z soi (dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR)

Opis projektu:

Głównym celem jest opracowanie wegańskich aktywnych powłok jadalnych zawierających hydrolizat białkowy z przetwórstwa soi i/lub jego frakcje peptydową, dzięki czemu możliwe będzie wydłużenie trwałości wegetariańskich produktów spożywczych, na które będą one zaaplikowane. Opracowana technologia produkcji hydrolizatu o aktywności przeciwutleniającej z odpadów po przetwórstwie soi pozytywnie oddziałuje na środowisko, poprzez zmniejszenie ilości generowanych śmieci poprodukcyjnych. Ponadto zastosowanie tego hydrolizatu jako składnika powłoki aktywnej – która wydłuża trwałość wegetariańskich produktów spożywczych – powoli zmniejszyć ilość marnowanej żywności.

II Miejsce zostało przyznane Zespołowi: Wegański Raj (dr inż. Daniel Żmudziński dr inż. Dorota Najgebauer – Lejko)

Opis projektu:

Na rynku wśród wegańskich produktów jogurto-podobnych dominują te na bazie soi, owsa oraz ekstraktu z kokosa, które zawierają rozmaite substancje dodatkowe. Ideą było stworzenie produktu opartego wyłącznie na krajowej bazie surowcowej, wspierając tym samym krajowych i/lub lokalnych producentów żywności. Dodatkowo motywacją do podjęcia działań przez zespół był brak na rynku rozwiązań skierowanych do świadomego konsumenta, produktów o czystej etykiecie (clean label), a także zawierającego w swoim składzie żywe wegańskie probiotyczne kultury bakterii jogurtowych. Założeniem było wytworzenie produktu, który będą mogły spożywać osoby na diecie wegańskiej, z nietolerancją laktozy, z nietolerancją glutenu, z alergią na białko mleka krowiego i/lub sojowe oraz każdego konsumenta z wyłączeniem osób uczulonych na użyte surowce.

Efektem było wytworzenie wegańskiego fermentowanego napoju roślinnego na bazie rodzimych surowców (orzech laskowy (Małopolska), jabłko i śliwa (Małopolska), siemię lniane (Polska)) z etykietą clean label.

III Miejsce zostało przyznane Zespołowi: LandTax (prof. dr hab. inż. Jarosław Socha; dr hab. Paweł Netzel, profesor UR, dr inż. Paweł Hawruło, mgr inż. Luiza Tymińska – Czabańska)

Opis projektu:

LandTAX to system pozwalający na automatyczną ocenę produkcyjności siedlisk dla dowolnego obszaru. Proponowane rozwiązanie jest odpowiedzią na potrzebę stworzenia narzędzia dla właścicieli gruntów i lasów, wspierającego podejmowanie decyzji dotyczących zalesiania gruntów oraz zarządzania istniejącymi i nowo powstałymi zasobami leśnymi w Polsce.

Wyróżnione zespoły

  • Total Biodegradable Packaging (dr hab. inż. Ewelina Jamróz,  profesor UR)
  • Green4Cities (dr hab. inż. Piotr Wężyk, profesor UR, mgr inż. arch. kraj. Karolina Zięba – Kulawik; mgr inż. arch. kraj. Monika Winczek, mgr inż. Monika Szparadowska, inż. Wojciech Krawczyk, Jakub Miszczyszyn)
  • Dieta i suplementacja jodem w terapii Covid-19 ( dr hab. inż. Aneta Koronowicz, profesor UR dr hab. inż. Sylwester Smoleń, profesor UR, mgr inż. Joanna Mrożek, mgr Olga Sularz).

Nagrody

Zespół, który zajął I MIEJSCE, pn. „Sposób wytwarzania hydrolizatów białkowych z soi”, z inicjatywy JM Rektora UR, otrzymał nagrodę finansową na rozwój swojego pomysłu i sprawną komercjalizację prowadzonych prac B+R, w kwocie
3 000,00
zł!

Zrealizowany Konkurs cechowały kompleksowość oraz pragmatyczność, a swym zakresem obejmował:

  • Warsztat I – Customer Development z użyciem elementów Design Thinking – sesja robocza ukierunkowana na odkrywanie persony klienta oraz tworzenie fundamentów dla budowy MVP
  • Warsztat II – Business model definition oraz business model innovation z użyciem elementów Business model canvas oraz 10 Types of Innovation – sesja robocza ukierunkowana na budowanie operacyjnej doskonałości przedsiębiorstwa
  • Warsztat III – Business model exploration z użyciem elementów Agile Management oraz Lean Management – sesja robocza ukierunkowana na ciągłe walidowanie kluczowych założeń biznesowych
  • Spotkania towarzyszące – poświęcone takim zagadnieniom, jak regulacje dla przedsiębiorczości, pozyskiwanie finansowania, transfer technologii, sztuka prezentacji oraz sprzedaży idei, a także zarządzanie projektami z wykorzystaniem zwinnych metodyk.

Więcej na temat konkursu „Startup School UR”:  https://tiny.pl/r6qsn
Więcej na temat nagrodzonych Zespołów:  https://tiny.pl/r6qs4

Organizatorzy konkursu

Organizatorami I edycji „Startup School UR”  byli: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie poprzez Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Sp. z o. o. Wykonawcą spoza uczelni była firma Open Innovation House sp. z o.o. Cykl warsztatów organizowany był w ramach Projektu pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0”, dofinansowanego z Programu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.

Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014 – 2020 (Działanie 4.4).

ip

fot. Materiały Partnera

Słowa kluczowe: Startup School UR, zwycięzcy, Uniwersytet Rolniczy,Kraków, I edycja
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Jakie są formy egzaminÃłw i zaliczeń na studiach?
Jakie są formy egzaminów i zaliczeń na studiach?

Zobacz, czego możesz się spodziewać na zajęciach.

Polecamy
Konferencja Forum Druku 3D 2019 - informacje o wydarzeniu Kraków

Znamy już program 4. edycji wydarzenia! Co czeka na nas w tym roku?

Zajęcia online a stacjonarne
Czym się różnią lekcje stacjonarne od zajęć online?

Sprawdź, który sposób nauczania sprawdza się lepiej w praktyce.

Ostatnio dodane
dietetyka studia
Modyfikacja programów studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Uczelnia ta dopasowuje ofertę kształcenia do potrzeb zmieniającego się rynku oraz potrzeb rozwoju gospodarki.

studia rekrutacja
Uczelnia Łazarskiego zaczyna rekrutację na rok akademicki 2024/25

Zaktualizowano ofertę, mając na uwadze zmieniające się potrzeby i oczekiwania potencjalnych pracodawców.

Ostatnio komentowane
Zimowa rekrutacja na UZ
Zimowa rekrutacja na UZ Zielona Góra

Na Uniwersytecie Zielonogórskim trwają przygotowania do zimowej rekrutacji na studia II stopnia.

Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej
Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej Szczecin

Chcesz znaleźć dla siebie odpowiednie studia? Wcale nie jest za późno! Przyjdź na Akademię Morską w Szczecinie!

Popularne
Zobacz, jak złoÅźyć podanie i zrezygnować ze studiÃłw!
Jak zrezygnować ze studiów? - Wzór podania i skreślenie z listy studentów

Zobacz, jak złożyć podanie i zrezygnować ze studiów!

Wzór umowy najmu
Wzór umowy najmu

Zobacz wzór umowy najmu! Wystarczy uzupełnić dane i gotowe!

Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!
Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!

Najlepsze kierunki studiów realizowane na uczelniach w całej Polsce zostały wyłonione do specjalnego dofinansowania z nowej dotacji projakościowej.