Najlepsze zespoły Startup School UR nagrodzone!
2021-05-04 13:20:43Poznaliśmy zwycięzców I Edycji Konkursu „Startup School UR”, realizowanego w ramach Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. „Startup School UR” to cykl warsztatów dedykowanych dla pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
O I edycji "Startup School UR"
Celem warsztatów było wsparcie pracowników Uniwersytetu oraz Zespołów badawczych działających na rzecz nauki w zakresie transformacji ich odkrywczego i wynalazczego potencjału w innowacyjne przedsiębiorstwa. W trakcie kilku tygodni intensywnej pracy, pod okiem ekspertów z Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie oraz zaproszonych ekspertów i warsztatowców, uczestnicy zdobyli doświadczenie oraz wiedzę potrzebną w tworzeniu podstaw własnego biznesu z wykorzystaniem najbardziej efektywnych metodologii właściwych dla rozwoju projektów innowacyjnych. Całość szkoleń została przeprowadzona dzięki realizacji Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”.
Zwycięzcy projektu
W wyniku obrad Komisji Oceniającej, wyłoniono i nagrodzono następujące Zespoły:
I Miejsce zostało przyznane Zespołowi: Sposób wytwarzania hydrolizatów białkowych z soi (dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR)
Opis projektu:
Głównym celem jest opracowanie wegańskich aktywnych powłok jadalnych zawierających hydrolizat białkowy z przetwórstwa soi i/lub jego frakcje peptydową, dzięki czemu możliwe będzie wydłużenie trwałości wegetariańskich produktów spożywczych, na które będą one zaaplikowane. Opracowana technologia produkcji hydrolizatu o aktywności przeciwutleniającej z odpadów po przetwórstwie soi pozytywnie oddziałuje na środowisko, poprzez zmniejszenie ilości generowanych śmieci poprodukcyjnych. Ponadto zastosowanie tego hydrolizatu jako składnika powłoki aktywnej – która wydłuża trwałość wegetariańskich produktów spożywczych – powoli zmniejszyć ilość marnowanej żywności.
II Miejsce zostało przyznane Zespołowi: Wegański Raj (dr inż. Daniel Żmudziński dr inż. Dorota Najgebauer – Lejko)
Opis projektu:
Na rynku wśród wegańskich produktów jogurto-podobnych dominują te na bazie soi, owsa oraz ekstraktu z kokosa, które zawierają rozmaite substancje dodatkowe. Ideą było stworzenie produktu opartego wyłącznie na krajowej bazie surowcowej, wspierając tym samym krajowych i/lub lokalnych producentów żywności. Dodatkowo motywacją do podjęcia działań przez zespół był brak na rynku rozwiązań skierowanych do świadomego konsumenta, produktów o czystej etykiecie (clean label), a także zawierającego w swoim składzie żywe wegańskie probiotyczne kultury bakterii jogurtowych. Założeniem było wytworzenie produktu, który będą mogły spożywać osoby na diecie wegańskiej, z nietolerancją laktozy, z nietolerancją glutenu, z alergią na białko mleka krowiego i/lub sojowe oraz każdego konsumenta z wyłączeniem osób uczulonych na użyte surowce.
Efektem było wytworzenie wegańskiego fermentowanego napoju roślinnego na bazie rodzimych surowców (orzech laskowy (Małopolska), jabłko i śliwa (Małopolska), siemię lniane (Polska)) z etykietą clean label.
III Miejsce zostało przyznane Zespołowi: LandTax (prof. dr hab. inż. Jarosław Socha; dr hab. Paweł Netzel, profesor UR, dr inż. Paweł Hawruło, mgr inż. Luiza Tymińska – Czabańska)
Opis projektu:
LandTAX to system pozwalający na automatyczną ocenę produkcyjności siedlisk dla dowolnego obszaru. Proponowane rozwiązanie jest odpowiedzią na potrzebę stworzenia narzędzia dla właścicieli gruntów i lasów, wspierającego podejmowanie decyzji dotyczących zalesiania gruntów oraz zarządzania istniejącymi i nowo powstałymi zasobami leśnymi w Polsce.
Wyróżnione zespoły
- Total Biodegradable Packaging (dr hab. inż. Ewelina Jamróz, profesor UR)
- Green4Cities (dr hab. inż. Piotr Wężyk, profesor UR, mgr inż. arch. kraj. Karolina Zięba – Kulawik; mgr inż. arch. kraj. Monika Winczek, mgr inż. Monika Szparadowska, inż. Wojciech Krawczyk, Jakub Miszczyszyn)
- Dieta i suplementacja jodem w terapii Covid-19 ( dr hab. inż. Aneta Koronowicz, profesor UR dr hab. inż. Sylwester Smoleń, profesor UR, mgr inż. Joanna Mrożek, mgr Olga Sularz).
Nagrody
Zespół, który zajął I MIEJSCE, pn. „Sposób wytwarzania hydrolizatów białkowych z soi”, z inicjatywy JM Rektora UR, otrzymał nagrodę finansową na rozwój swojego pomysłu i sprawną komercjalizację prowadzonych prac B+R, w kwocie
3 000,00 zł!
Zrealizowany Konkurs cechowały kompleksowość oraz pragmatyczność, a swym zakresem obejmował:
- Warsztat I – Customer Development z użyciem elementów Design Thinking – sesja robocza ukierunkowana na odkrywanie persony klienta oraz tworzenie fundamentów dla budowy MVP
- Warsztat II – Business model definition oraz business model innovation z użyciem elementów Business model canvas oraz 10 Types of Innovation – sesja robocza ukierunkowana na budowanie operacyjnej doskonałości przedsiębiorstwa
- Warsztat III – Business model exploration z użyciem elementów Agile Management oraz Lean Management – sesja robocza ukierunkowana na ciągłe walidowanie kluczowych założeń biznesowych
- Spotkania towarzyszące – poświęcone takim zagadnieniom, jak regulacje dla przedsiębiorczości, pozyskiwanie finansowania, transfer technologii, sztuka prezentacji oraz sprzedaży idei, a także zarządzanie projektami z wykorzystaniem zwinnych metodyk.
Więcej na temat konkursu „Startup School UR”: https://tiny.pl/r6qsn
Więcej na temat nagrodzonych Zespołów: https://tiny.pl/r6qs4
Organizatorzy konkursu
Organizatorami I edycji „Startup School UR” byli: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie poprzez Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Sp. z o. o. Wykonawcą spoza uczelni była firma Open Innovation House sp. z o.o. Cykl warsztatów organizowany był w ramach Projektu pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0”, dofinansowanego z Programu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014 – 2020 (Działanie 4.4).
ip
fot. Materiały Partnera