Z życia Uczelni - Studia

Mikrobiologia żywności na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

2023-09-26 14:20:00

W Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie studenci kierunku dietetyka poza praktyczną nauką układania jadłospisów dla pacjentów, zajmują się również mikrobiologiczną analizą żywności. Studenci mogą rozwijać swoje zainteresowania z tego zakresu w ramach przedmiotu mikrobiologia ogólna i żywności oraz działalności kół naukowych. W ramach zajęć studenci opanowują podstawowe zagadnienia z obszaru mikrobiologii ogólnej (morfologia, anatomia i fizjologia wybranych grup mikroorganizmów) oraz z obszaru mikrobiologii żywności (m.in. zastosowanie wybranych grup drobnoustrojów w technologii żywności oraz drobnoustroje patogenne występujące w żywności). Studenci potrafią ocenić jakość produktów spożywczych w zależności od warunków produkcji, przechowywania i przygotowania technologicznego. Studenci poznają techniki mikroskopii, techniki wykonywania posiewów oraz sposoby hodowli drobnoustrojów. Uczelnia dysponuje laboratorium mikrobiologicznym, które wyposażone jest w sprzęt niezbędny do identyfikacji drobnoustrojów oraz oceny zagrożenia mikrobiologicznego żywności.

labolatoriumW ramach działalności koła naukowego mikrobiologii żywności studenci zajmowali się oceną ryzyka występowania bakterii  Cronobacter sakazakii w żywności dla niemowląt. Bakterie Cronobacter spp., to ruchliwe, nieprzetrwalnikujące, Gram-ujemne pałeczki należące do rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te tworzą biofilm, który może stanowić fizyczną barierę przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi. Tym samym bakterie stają się oporne na brak wody, dezynfekcję, temperaturę i antybiotyki. Bakterie Cronobacter spp. mają zdolność adhezji do szkła, stali nierdzewnej, silikonu, lateksu, poliwęglanu i plastiku. Nazwa rodzaju Cronobacter pochodzi od imienia jednego z greckich tytanów Kronosa, który połykał wszystkie swoje dzieci po urodzeniu. Cronobacter sakazakii zalicza się do patogenów odpowiedzialnych za występowanie rzadkich, ale zagrażających życiu chorób: martwicze zapalenie jelit, zapalenie opon mózgowych, bakteriemii. W roku 2002 International Commission for Microbiological Specifications for Food nadała C.sakazakii „status zagrożenia, w przypadku wybranych populacji, zagrażającego życiu lub powodującego znaczące przewlekłe, długoterminowe konsekwencje” zaliczając do tej samej kategorii patogenów żywnościowych co Clostridium botulinum (typ A i B), Cryptosporidium parvum i Listeria monocytogenes. W roku 2005 weszło w życie Rozporządzenie Komisji (WE) 2073/2005 (zmienione w 2010 roku Rozporządzeniem (EU) 365/2010) w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych na mocy, którego istnieje obowiązek badania preparatów w  proszku dla niemowląt oraz żywności dietetycznej w proszku specjalnego medycznego przeznaczenia, stosowanej w żywieniu niemowląt do 6 miesiąca życia na obecność Cronobacter spp. Według tego Rozporządzenia bakterie Cronobacter spp. muszą być nieobecne w trzydziestu 10-gramowych porcjach produktu. Pozytywne na obecność Cronobacter spp. partie mieszanek mlekozastępczych powinny zostać wycofane z rynku bez konieczności wykonywania analiz przynależności do gatunku. Najbardziej narażone na zakażenia C. sakazakii są noworodki urodzone przedwcześnie, noworodki poniżej 28 dnia życia, niemowlęta o niskiej masie urodzeniowej (poniżej 2,5 kg) i niemowlęta z upośledzeniem odporności. Po przekroczeniu bariery krew-mózg C. sakazakii mogą wywołać zapalenie komórek nerwowych, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, tworzyć ropnie i torbiele mózgu prowadzące do wodogłowia. Wskaźnik śmiertelności niemowląt związanych z zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych szacuje się na około 40-80%. W 94% przypadków u niemowląt, które przeżyły ropne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, wywołane zakażeniem C. sakazakii choroba ta pozostawiała nieodwracalne powikłania – niedowład kończyn, zaburzenia słuchu i wzroku, wodogłowie. C. sakazakii wyizolowano z preparatów mlekozastępczych wykorzystywanych w początkowym żywieniu niemowląt, z warzyw, zbóż, płatków, ryb, sera, tofu, makaronu, czekolady, herbaty, ziemniaków. Zanieczyszczenie mieszanek mlekozastępczych skorelowane są z zanieczyszczaniem środowiska produkcyjnego. Uwzględnia się dwie drogi zanieczyszczenia mieszanek mlekozastępczych: wewnętrzną i zewnętrzną. Wewnętrzna droga zanieczyszczenia dotyczy środowiska produkcyjnego. Podczas procesu produkcyjnego mleka modyfikowanego nieświadomie wykorzystuje się skażone surowce lub dochodzi do zanieczyszczenia krzyżowego. Zanieczyszczenie zewnętrzne spowodowane jest nieprawidłową higieną przygotowania mleka z mieszanek mlekozastępczych. Do nieprawidłowych praktyk higienicznych przygotowania mleka modyfikowanego należą: długie przechowywanie przygotowanej mieszanki, przechowywanie przygotowanej mieszanki w termosach oraz nieprawidłowy sposób mycia butelek i sprzętu służącego do przygotowania mleka. Alternatywą podgrzewania przygotowanej mieszanki w termosie jest możliwość podgrzewania samej wody służącej do przygotowania mleka. Mieszankę powinno dodawać się do wody bezpośrednio przed karmieniem. Pozostałości po karmieniu nie powinny być przechowywane, tylko natychmiast wylewane. Woda służąca do przygotowania mleka z mieszanki mlekozastępczej powinna mieć minimum 70°C.

Więcej informacji o Cronobacter sakazakii, jak również innych bakteriach zarówno patogennych, jak i probiotycznych studenci dietetyki WSIiZ mogą dowiedzieć się, uczęszczając na moduł mikrobiologia ogólna i żywności oraz koło naukowe mikrobiologia żywności.

mgrmgr Mateusza Gemby

ip - mgr Mateusza Gemby

fot. materiały prasowe

Słowa kluczowe: Mikrobiologia żywności, studia, kierunek, dietetyka
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Festiwal Nauki i Sztuki w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy z atrakcjami z okazji Festiwalu Nauki i Sztuki w Krakowie

Uczelnia szykuje mnóstwo atrakcji dla zwiedzających.

Akademia Śląska
Akademia Śląska otwiera rekrutację

To także okazja do skorzystania z promocji "NA START".

Metoda VR jako nowy wymiar kształcenia
Metoda VR jako nowy wymiar kształcenia w edukacji wyższej

Sprawdź, jakie są zalety ze stosowania technologii wirtualnej rzeczywistości w edukacji wyższej.

Polecamy
Rodzaje zajęć na studiach - jakie są i na czym polegają?

Wykłady, konwersatoria, laboratoria... czego spodziewać się po takich nazwach? Co jeszcze czeka nas na uniwersytecie? Sprawdźmy!

Czy studia ekonomiczne są trudne?
Czy studia ekonomiczne są trudne?

Jest to ścieżka kształcenia, którą obiera wielu kandydatów marzących o karierze w krajowych lub zagranicznych firmach.

Polecamy
Ostatnio dodane
Festiwal Nauki i Sztuki w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy z atrakcjami z okazji Festiwalu Nauki i Sztuki w Krakowie

Uczelnia szykuje mnóstwo atrakcji dla zwiedzających.

Akademia Śląska
Akademia Śląska otwiera rekrutację

To także okazja do skorzystania z promocji "NA START".

Ostatnio komentowane
Zimowa rekrutacja na UZ
Zimowa rekrutacja na UZ Zielona Góra

Na Uniwersytecie Zielonogórskim trwają przygotowania do zimowej rekrutacji na studia II stopnia.

Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej
Zimowy nabór na studia w Akademi Morskiej Szczecin

Chcesz znaleźć dla siebie odpowiednie studia? Wcale nie jest za późno! Przyjdź na Akademię Morską w Szczecinie!

Popularne
Zobacz, jak złoÅźyć podanie i zrezygnować ze studiÃłw!
Jak zrezygnować ze studiów? - Wzór podania i skreślenie z listy studentów

Zobacz, jak złożyć podanie i zrezygnować ze studiów!

Wzór umowy najmu
Wzór umowy najmu

Zobacz wzór umowy najmu! Wystarczy uzupełnić dane i gotowe!

Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!
Oto 28 najlepszych kierunków studiów w Polsce!

Najlepsze kierunki studiów realizowane na uczelniach w całej Polsce zostały wyłonione do specjalnego dofinansowania z nowej dotacji projakościowej.