Składnik kości powoduje raka płuc?
2009-01-02 16:10:48Czy dodawane do żywności fosforany mogą powodować raka płuc? Takie przypuszczeni snują koreańscy naukowcy z uniwersytetu w Seulu.
Do takich wniosków doszli, przeprowadzając doświadczenie na myszach z wrodzoną predyspozycją do raka płuc. Podawali im jedzenie, które zawierało do 1% fosforanów, zatem dawka odpowiadała tej, którą codziennie zjada przeciętny człowiek.
Okazało się że u myszy jedzących ten pokarm, przyrost guza rakowego był szybszy.
Nieorganiczne fosforany dodawany są m.in. do napojów gazowanych, przetworów mięsnych i sera. Wchodzą też w skład kości, dlatego do tej pory uznawano, że mają korzystny wpływ na nasz organizm.
Naukowcy jednocześnie zastrzegli, iż wyniki badań na myszach nie muszą potwierdzić się w przypadku ludzi.
za pap/jg
fot. wikipedia.org