Spaghetti a'la pomodoro
Dania z makaronu na studencką kieszeńMoże Cię zaskoczyć prostota wykonania swojego ulubionego dania!
Dania z wykorzystaniem makaronu na studencką kieszeń »Równie szybkim przepisem jest spaghetti a'la pomodoro, czyli na bazie pomidorów i przypraw.
Najpierw należy wstawić osoloną wodę na makaron, w tym czasie dobrze będzie przygotować pomidorową bazę, bo szybko się redukuje. Na patelni podgrzać łyżkę oliwy i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z posiekaną cebulą. Gdy cebula będzie szklista, dodać połowę pomidorów z puszki, passatę bądź pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Jeśli wybierze się świeże warzywa, proces trochę się wydłuża. Warto wtedy dodać do uzupełnienia smaku odrobinę przecieru pomidorowego. Przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka i bazylia) w tym odrobinę cukru najlepiej dodać pod koniec gotowania, gdy pomidory zmiękną, a część sosu się pięknie zredukuje. Chodzi o to, by sos nie był gorzki. Ugotowany makaron spaghetti połączyć z sosem i gotowe!
Ten pomysł bazuje tylko na kilku składnikach, które swoją prostotą mogą zaspokoić kubki smakowe każdej osoby. Pomidory bogate są w potas, a czosnek jest dobrą ochroną przed przeziębieniami.
fot. pexels.com/ Snapwire