Zapiekanka z warzywami i kiełbasą
Dania z makaronu na studencką kieszeńMoże Cię zaskoczyć prostota wykonania swojego ulubionego dania!
Dania z wykorzystaniem makaronu na studencką kieszeń »Idealna propozycja dla mięsożerców bądź osób, które lubują się w tradycyjnej kuchni. Zapiekanka z warzywami i kiełbasą zabiera trochę więcej czasu, ale jest warta czekania.
Pół paczki penne, świderków bądź kokardek należy ugotować w osolonej wodzie. Odpowiednią ilość kiełbasy pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni (sam tłuszcz z mięsa wystarczy). Do niej dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czerwoną paprykę. Można też dodać cukinię bądź brokuła. Przyprawić solą, pieprzem, słodką bądź wędzoną papryką, która perfekcyjnie będzie komponować się z serem. Sos wystarczy połączyć z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przedostatnim elementem jest przygotowanie szybkiego beszamelu z masła, odrobiny mąki pszennej, mleka i szczypty gałki muszkatołowej. Należy go też doprawić solą. Wierzch zapiekanki polać sosem i posypać tartym serem bądź płatkami drożdżowymi, które dają serowy posmak. Zapiec w piekarniku w 180°C aż do rozpuszczenia się sera/płatków.
fot. pixabay.com/ Hans Braxmeier